Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En mindre åtgärd" tillräckligti skogen vid Lilla Dagkarlsbo

En körskada har lagts igen på en kortare sträcka och vattenflödet i hjulspåret har styrts tillbaka i sin ursprungliga fåra. Det tycker de ansvariga inom såväl Västerås stifts skogsbruk som Skogsstyrelsen är tillräckligt som återställning av de svåra markskador som blev resultatet efter den omfattande avverkningen vid Lilla Dagkarlsbo tidigare i år.

Det var i juli som Vällingbybon Nils Bronner, fritidsboende i byn, slog larm till tidningen sedan cirka 50 hektar fin skog på stora delar av närbelägna Dagkarlsboberget skövlats.

– Merparten av skogen är totalförstörd. Här går det inte att plocka bär och svamp på flera decennier, sade han mycket upprörd över sakernas tillstånd i den tidigare så vackra terrängen.

Och inte nog med att skogen var borta. Terrängen var dessutom svårt sönderkörd av tunga skogsmaskiner. Dessutom var cirka 250 meter av en allmänt använd skogsstig mer eller mindre utplånad.

– Ett beklagligt misstag, parerade stiftsjägmästaren Erik Ling som lovade att ärendet skulle kommuniceras med Skogsstyrelsen som skulle få avgöra om, och i så fall hur, markskadorna på något sätt skulle kunna åtgärdas.

Nu meddelar Ling att parterna blev överens om "en mindre åtgärd" och hänvisar vidare till Jan Eriksson, skogvaktare vid Västerås Stift Skog AB, norra distriktet.

– Jag och en representant från Skogsstyrelsen gjorde ett fältbesök på platsen och kom överens om vad som kunde göras för att förbättra situationen. Det jobbet är nu utfört. Vi har gjort de åtgärder som Skogsstyrelsen ansåg att vi borde göra, konstaterar han.

– Vi har lagt igen en körskada på en kortare sträcka och gjort en liten vall för att styra om det vattenflöde som fanns i hjulspåret. Nu rinner det åter i sin ursprungliga fåra.

Att de forna bär- och svampmarkerna är förstörda på grund av den "hänsynslösa skogsskötseln" är dock inget som lär kunna åtgärdas.

Nils Bronner har ännu inte hunnit se resultatet av återställningen som finns på ganska nära avstånd från hans ägor.

– Men som det beskrivs låter det inte som att det är allt för mycket som har åtgärdats. Stigen blev ju totalt sönderkörd på en sträcka av upp mot 300 meter.