Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En märkvärdig politiker

Har du sett Palmedokumentären?

Chansen är ganska stor att du har det. Jag har sett den. Det har nära 70 000 andra biobesökare också de senaste två veckorna. Jag såg den i en till sista plyschfåtölj fylld biosalong. I publiken trängdes mormödrar, farbröder, tonåringar och medelålders kostymklädda män sida vid sida med hipsters och bekvämt mysbyxklädda fyrtio plus-kvinnor.

Alla lockade till biografen för att titta på en dokumentär om en död svensk politiker. Och filmen handlar inte ens om mordet.

Visst är det märkvärdigt.

Det tycker man på Svenska filminstitutet och hos distributören Scanbox också.

Visserligen hade man skickat ut rekordmånga kopior, tack vare den nya digitala tekniken kunde filmen ha premiär på 110 biografer samtidigt.

"Men det är otippat i alla fall" säger Thomas Bryntesson, analytiker på Svenska filminstitutet.

Just nu ligger filmen tvåa på biotoppen. I Borlänge och Falun är den högst på listan.

Det är otippat och märkvärdigt. Men också väldigt välförtjänt.

Kristina Lindström och Maud Nycanders porträtt av överklasspojken som skapade världens mest jämlika land är fem gröna dalahästar bra - som vi brukar säga på den här tidningen.

Materialet har varit enormt. Förutom tv-arkiven har Lindström och Nycander också haft tillgång till familjen Palmens privata super 8-filmer. De två filmarna har gjort ett nyanserat urval som tecknar en komplex bild av både privatpersonen och politikern Palme. I filmen möter vi en intelligent, impulsiv, skoningslös och samtidigt djupt kännande person. En man som de flesta har en relation till - oavsett om man är tonåring med keps, medelålders kostymklädd man, hipster eller mysbyxklädd 40-plussare.

Så märkvärdig var han.

Ingen bio i närheten? I jul- och nyårshelgen sänder SVT en längre version av filmen i en tredelad tv-serie.