Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En mångkulturens afton på Aveny

Efter en dag fylld av föreläsningar, workshops och filmer som speglat såväl integrationsproblematik som kulturkrockar avrundades den första mångkulturdagen med en sprakande afton på Avenys scen i Folkets hus.

Även om kvällens prisutdelningar utsågs till programmets höjdpunkt stod det dock klart att prisandet fick en underhållande inramning.

Först ut var Ludvika minicirkus som intygade sin skicklighet. Ett tempoladdat nummer med rockringar följdes upp av Teo Ruokolainens skickligt genomförda akt där jongleringen nådde nya höjder.

Han nöjde sig inte bara med bollar, utan lät både hatten och en trumpet ta plats i numret.

Sedan bjöd Mohammad Rubaie på en trumshow, först tillsammans med oplanerat få deltagare från kulturskolan och senare i ett solonummer där han formligen tvingade in takter och tempo i publiken - oavsett vad man nu tycker om enbart trummor som musikaliskt instrument.

Mellan trumakterna tog kommunalrådet Maria Strömkvist (S) plats på scenen. Tillsammans med kultur- och fritidsnämndens ordförande Ingvar Henriksson var hon kvällens prisutdelare.

Länge har det spekulerats vem av de tre nominerade, Jorge Nunez, fotbollsklubben LFK eller Hillängens förskola, som skulle tilldelas det viktigaste priset - kommunens integrationspris.

Och svaret på detta blev förskolan.

– För att Hillängens förskola är en mångkulturell förskola som i många år tagit emot barn från olika kulturer, läste Maria Strömkvist ur motiveringen.

Förskolechefen Lars-Erik Bång kallades upp på scenen åtföljd av såväl personal som barn och föräldrar. Han förklarade att det varit ett konststycke i sig att hålla utnämningen hemlig.

– I måndags fick jag beskedet från fullmäktiges ordförande Roger Ståhl. Han bad mig hålla tyst, samtidigt som han uppmanade mig att få med så mycket personal, föräldrar och barn som möjligt till Aveny.

Förskolechefen förklarade glatt att de 10 000 kronor som i och med utnämningen tilldelats förskolan ska gå till verksamheten, som i dagsläget ger plats för barn från 25 olika länder.

Året mottagare av integrations- och ungdomspris ur Annika och Peter Grünlers stiftelse blev den unga duon Sabina Dahlberg och Amanda Bransell, för att de "... är helt osjälviska i sina gärningar att ta hand om de nya eleverna. De stöttar, hjälper och uppmuntrar under lektioner, på raster och fritid.".

Designpriset, gällande eleverna i årskurs åtta som designat tröjor där motivet fångar upp integration och mångkultur, gick till Astrid Ulveström, som genom ordet "samhörighet" och olika figurer formade som ett hjärta vann juryns gillande.

I sammanhanget fanns det även plats för ett hedersomnämnande som tilldelades Kajsa Lahti och hennes motiv, målat som en häst tillhörande hela världen.

Tilläggas kan att halvtimmen innan dörrarna öppnades till Aveny invigdes den nya utställningen i Konsthallen - "Livstycket besöker Ludvika".

För invigningstalen svarade Ann-Britt Grünewald och Birgitta Notlöf, verksamhetsledare för Livstycket.

Livstycket, som är ett modernt kunskaps- och designcenter i Tensta där kvinnor från hela världen deltar, har rönt stor uppmärksamhet. Inte minst för de internationella projekt som startade 2007 i syfte att stärka kvinnors position och självkänsla.