Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En lång livsgärning som lärare och inom politiken – Minnesord över Maj-Britt Reyier

Maj-Britt Reyier, Koppslahyttan, har lämnat oss i en ålder av 85 år, efter ett långt och rikt liv. Hon föddes 1934 i Banvaktsstuga nr 8 vid Högsjön mellan Koppslahyttan och Skenshyttan som lillasyster till Margit, som då var 15 år.

Pappa Axel Hellqvist var banvakt och inspekterade sträckan Koppslahyttan-Skenshyttan minst en gång per dag med dressin. Mamma Ester skötte hushållet och såg också till järnvägsgrindarna som skulle öppnas och stängas vid behov.

Familjen bodde i banvaktsstugan från 1911 tills de flyttade till Skenshyttan 1938.

1956 gifte sig Maj-Britt med Göte Reyier och flyttade till Koppslahyttan. Där fostrade de fyra barn samtidigt som Göte var mjölkbonde och skötte lantbruket och Maj-Britt tjänstgjorde som småskollärare bland annat vid Domnarvets skola och Halvarsgårdarnas skola. Det blev så småningom en lång lärargärning.

Maj-Britt var engagerad inom Centerpartiet i många år bland annat som ordförande för SLU, CKF Och SLKF. Hon har också varit Centerns representant i Landstinget, varit Centerns stämmoombud och suttit i kommunfullmäktige.

Handarbete var ett stort intresse och speciellt vävning. Många fina mattor har hon vävt! Hon ledde flera vävkurser i Missionshuset i byn exempelvis vävdes den vackra västertunaduken där med inslag av blått, grönt, gult och orange.

Det kyrkliga engagemanget fanns också där. Hon och Göte skänkte en stuga på Finnsåsens fäbodvall till Stora Tuna församling. Den blev fäbodkyrkan som under åren varit mycket använd och uppskattad till bröllop, julottor och gudstjänster.

Hon har i många år sjungit i Väster Tuna kyrkokör, och också varit kyrkvärd i Väster Tuna kapell.

Maj-Britt var en svamp- och bärplockare av rang, upplärd som hon var av mamma Ester. Ett stort intresse för odling och trädgård fanns och med hjälp av Göte har en fantastisk trädgård anlagts vid hemmet i Koppslahyttan. Byns utveckling och verksamhet låg henne varmt om hjärtat och hon var drivande i det arbetet. Vid renoveringen av bystugan var hennes bidrag inte att snickra men färgsättningen inomhus var hennes verk. Hon hade släktforskat många år och när det var dags att sammanställa uppgifter av olika slag och skriva en bok om Nils Kopparslagares by var det självklart för henne att medverka i arbetsgruppen.

Grötfester, marknader, gudstjänster och andra händelser i byn var Maj-Britt givetvis engagerad i. När barn och barnbarn spelade fotboll i Ulfshyttans IF var Maj-Britt och Göte gärna med och hejade på laget! Maj-Britt efterlämnar många fina minnen.

Våra tankar går till maken Göte och barnen Lars, Hans, Lena och Mats med familjer.

Marianne och Bo Strutzenblad