Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kunnig barnläkare med stort musikintresse – Minnesord över Mats Olof Blomqvist, 1944-2020

Barnläkaren Mats Olof Blomqvist, Hässelby Strand, har gått ur tiden i en ålder av 75 år. Han sörjes närmast av hustrun Birgitta och deras barn dottern Anna, med sambo Mathias och barnbarnet Gösta samt sonen Jakob med hustru Anna och barnbarnet Adam.

Mats utbildade sig till läkare i Göteborg och arbetade därefter som underläkare på Barnkliniken i Falun från 1973. Förvärvade specialistkompetens i barnmedicin 1978 och tillträdde en överläkartjänst på barnmottagningen i Borlänge samma år. Vi arbetade tillsammans som underläkare i Falun. Mats hade ett stort intresse i sitt arbete med sjuka barn och föräldrar. Läste idogt medicinska artiklar och blev en kunnig barnläkare. Delade med sig av detta till kolleger och övrig personal.

Mats hade ett stort musikintresse och spelade många instrument såsom piano, fiol, klassisk gitarr och bastuba. Orgel blev favoritinstrumentet och Mats älskade Bachs kompositioner. Mats ställde upp ideellt på en tudelad organisttjänst i Borlänge missionskyrka under 38 år.

Mats hade ett stort skönlitterärt bokintresse. Läste astronomi på Stockholm universitet.

Mats med sex yngre syskon växte upp i Rönnäs by i Leksand. Musikintresset präglade hela familjen. Man var aktiva medlemmar i Leksands Pingstförsamling.

Mats och Birgitta reste på flera kulturresor i Afrika, Mellanöstern, Armenien och Asien.

Man hade en rik vänskapskrets.

De sista sex åren bodde man i Hässelby strand för att komma nära barnen. Man hade ett fritidshus i Rönnäs som Mats själv hade avverkat skog till. Bysågen sågade trävirket för huset som Mats själv sedan byggde.

Vid jordfästningen och efterföljande minneshögtid i Hässelby strand hade ett drygt 80-tal vänner mött upp. Mycket musik framfördes med solosång, orgel, piano, viola och saxofon, med det senare framfört med stolthet av åttaårige barnbarnet Gösta.

Björn Fröstad, kollega och vän