Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kladdkaka från Nyhammar blev fyra i riksfinalen

Muffins och sockerkaka i all är men 11-årige Nyhammarsgrabben Albin Jonssons paradnummer i köket är kladdkaka med smak av chili (!) och lingon.
Den lite annorlunda smakkombinationen förde honom i helgen till Stockholm och riksfinalen i Kladdkakeracet, dit sex unga bagare kvalat in med sina recept.

Annons

Ett allvarligt benbrott för några veckor sedan på gokartbanan i Grängesberg kunde inte hindra Albin från att åka till finalarrangemanget på Nordiska museet i Stockholm.

– Men jag fick ta med mig min kusin Lia som hjälp eftersom hela vänsterbenet är gipsat och jag har lite svårt att röra mig, förklarade den unge sockerbagaren från Backas väg i Nyhammar.

Och två år yngre Lia Norberg är inte bara en tjej att lita på när Albin behöver köras i sin rullstol under konvalescensen. Nej, de är bästa kompisar för övrigt också och det var hon som fick sin kusin att bli intresserad av bakning.

– Dom älskar att pyssla och baka på egen hand, upplyser Albins mamma, Jenny.

Så Lia kan ta åt sig en hel del av äran för framgången i Kladdkakeracet, som för övrigt slutade med en fjärdeplats.

– Det var över 100 recept som kom in så det är inte så dåligt att bli fyra, var Albins kommentar till placeringen.

Med sig hem till Nyhammar fick både Albin och Lia kockkläder, receptböcker och en pokal.

På skolan i Nyhammar har det blivit en stor snackis att de båda kusinerna skulle åka till Stockholm och baka kladdkaka och i dag lär det förmodligen bli intensiva "förhör" om hur det var där borta i Stockholm.

Albin är en ganska cool typ och tyckte inte det var så märkvärdigt att inför blickarna på alla människor som kommit till Nordiska museets chokladfestival.

På en scen med bänkar och ugnar fick de sex finalisterna göra sina kladdkakor och för Albin var det skönt att ha Lia som assistent med tanke på sitt stela vänsterben.

Det var egentligen inte mer än rätt att båda fick vara med i finalen eftersom chili- och lingonkladdkakan är deras gemensamma verk.

– Eftersom jag inte fyllt tio fick jag inte vara med i tävlingen. Så därför skickade vi in receptet i Albins namn, upplyste Lia.

Lingon – okej, men chili?

Förklaringen hittar vi i pappa Fredriks intresse för chilifrukter.

– Vi är sex stycken på jobbet (Log Max) som håller på att odla chili hemma. Det är Tommy Tägtgren som satte i gång oss andra, säger Fredrik med ett leende.

Men det var också han som kom med förslaget om att plocka in lingon i receptet.

Mamma Jenny var mäkta stolt över Albin och Lia och deras prestation.

– Men jag var imponerad av allihopa i finalen. Jag tyckte dom var jätteduktiga och proffsiga som klarade att baka inför så mycket folk.

Hur klarade ni att samarbeta?

– Jo, det gick bra men vi tjafsade lite, medgav Albin och Lia.

Fotnot: Vinnare i Kladdkakeracet blev 10-årige Ola Gustafsson från Sommen i Småland som lanserat en knäckvariant.