Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En keps stör väl ingen"

Jesper Jonth går i åttan och gillar att bära keps.

- Det är snyggt och en del av min personlighet. Och har man lite morgonfrilla som man inte vill visa, så är det bra med keps, säger han.

Problemet är bara att skolans regler inte tillåter kepsar inomhus. Jesper har blivit tillsagd många gånger att ta av sig den och det har han också gjort, men ofta satt på sig den igen så fort som möjligt. Ibland har lärarna beslagtagit kepsen. Det har också hänt att hans föräldrar fått hämta ut den.

- Jag förstår inte varför man inte får ha keps. Det kan ju inte störa någon, säger Jesper.

- Att man inte får ha det på lektionerna är en sak, men vad spelar det för roll om man har keps i korridorer eller uppehållsrum? fortsätter han.

I måndags beslagtogs Jespers keps av en lärare i en korridor. Läraren sa, enligt Jesper, att han skulle få tillbaka den på skolavslutningsdagen - eller när höstterminen börjar igen.

- Får man verkligen beslagta något under hela sommarlovet? undrar Jesper.

Rektorn Tyko Persson tycker att kepsförbudet är både riktigt och viktigt.

- Det är en norm i samhället att man inte har huvudbonad inomhus, så därför håller vi ganska hårt på den regeln.

Han tycker att det är en del av skolans uppdrag att fostra och lära ungdomar vilka gränser som finns och att det kan finnas olika regler hemma och på arbetsplatser. Dessutom kan det vara bra att ha regler man kan bryta mot utan att någon kommer till skada.

- I den här åldern vill man gärna bryta mot reglerna.

En annan fördel med förbudet är att elever som bryter mot det kan göra det som en signal.

- Det kan göra att både eleverna får bättre kontakt med lärarna och vi med dem, säger Tyko Persson.

Skolan har rätt att beslagta störande föremål under skoldagen. Om det upprepas eller handlar om farliga saker får föräldrarna hämta föremålen. Däremot får man inte, enligt skollagen, beslagta något under en längre tid.

Jesper Jonth fick också tillbaka sin keps samma dag, så sommaren är räddad - på den punkten, iallafall.