Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kalldusch för eleverna

Den omtalade "Brunnsviksandan" följer med i flyttlasset till Borlänge. Så vill rektorn Sofie Wiklund se på saken.
Men det är tveksamt om hon kommer att lyckas övertyga eleverna.

Annons

Det är innehållet i Brunnsviks folkhögskola som är det viktiga, inte byggnaderna eller platsen.

Bland dem som tidningen träffade i går var det nämligen platsen som till stor del fällde avgörandet när de sökte till folkhögskolan i Brunnsvik.

Fredrik Wedholm från Stockholm har efter två terminer kommit halvvägs in sin utbildning på BoomTowns musiklinje.

– Det var inte bara musikintresset som förde mig hit, utan minst lika mycket den miljö som folkhögskolan erbjudit mig här.

– Hade det varit aktuellt med Borlänge för ett år sedan hade jag förmodligen tänkt om, tillägger han.

Mattias Viktorsson från Lindesberg började på musiklinjen i höstas och håller med om att Brunnsvik är en fantastisk plats att studera på:

– Men jag kan nog tänka mig en fortsättning i Borlänge.

Klart står dock att den information som skolans ledning levererat under dagen kändes om en kalldusch.

– Det finns många som redan pratat om att hoppa av utbildningen, påpekar Evelina Hägglund dystert.

Bara för någon vecka sedan började hon och Beata Sjöstedt på skrivarlinjen Ord. Evelina kommer precis som Fredrik från Stockholm, medan Beata är hemmahörande i Göteborg.

Deras gemensamma nämnare är att de hör till skolans i 58 internatelever. Och det är just boendet på en plats som Brunnsvik som de menar utgör grunden för en kreativ studiemiljö.

– Den kreativa utvecklingen hänger väldigt mycket på miljön, på den omgivning som finns här i Brunnsvik, understryker Beata.

Evelina lägger till att hon inte vill tro att all folkhögskoleverksamhet ska flyttas till Borlänge.

– Allt det här känns fruktansvärt, och jag hoppas fortfarande att vi får stanna kvar och bo här, tillägger hon och försöker greppa tag i ett sista osynligt halmstrå.

Fredrik hänvisar till det som utlovats tidigare under dagen, att flytten och övergången till nya lokaler i Borlänge ska bli smidig.

– Jag är ganska säker på att det inte blir smidigt. Hur ska det kunna bli det med tanke på att boendet för vår del blir utspritt.

Evelinas och Beatas lärare, Örjan Svedberg, ser minst lika dyster ut som sina elever. Han har jobbat på skolan i två år och har hunnit rota sig i grannskapet, i Sörvik.

I rollen som representant för lärarfacket SFHL har han in i det sista hoppats på en mirakellösning.

– Och det slutliga beskedet kom ju först i måndags vid den allra sista förhandlingsomgången med LO.

– Jag känner mig förbannad, och är väldigt kritisk till LO:s hållning - att man hellre väljer att lägga ut kurser hos privata aktörer än här i Brunnsvik.

– Jag kommer i alla inte att flytta från den här makalösa platsen. Jag får börja pendla till jobbet och lägga allt fokus på att mina elever ska få tryggast möjliga övergång till den nya miljön i Borlänge.