Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En Ironman för barn i nöd

Peter Sennblad sökte en ny utmaning.
Samtidigt vill han hjälpa människor i fattigdom.
Lösningen: Att genomföra en Ironman där varje avverkad kilometer ska inbringa ett bidrag till SOS Barnbyar.
– Jag hoppas få in omkring 20 000 kronor, säger Peter.

Snart 42-årige Peter Sennblad från Koberga utanför Hedemora har tidigare varit fotbollsmålvakt. Efter den karriären blev suget efter löpning allt starkare.

– Jag var omkring 30 år när jag började springa mer och mer kontinuerligt.

Resultaten kom snabbt och Peters nuvarande rekord på ett maratonlopp är 3.06, något som han ska försöka förbättra i Stockholm till helgen.

– Den här gången ska jag under tre timmar. Det har jag siktat på länge, säger han till Sporten strax efter målgången i Blodomloppet tidigare i veckan.

– Det här blev ett bra pass inför Stockholm maraton, säger Peter som avverkade milen i Borlänge på 36.49 och var 20:e löpare i mål.

Efter Stockholm maraton ställer han om siktet. Då är det full fokus på triathlontävlingen Ironman i Kalmar den 15 augusti.

Det innebär fyra kilometer simning och 18 mil cykling innan den avslutande grenen, löpning i 42 kilometer.

Frånsett ett par sprinttävlingar, så har du ingen erfarenhet av triathlon. Hur kommer det sig att du vill ta dig an den tuffaste distansen?

– Allt började egentligen i Thailand för ett och ett halvt år sedan. Då träffade vi en familj från Halmstad. Pappan i den familjen hade varit med i Kalmar några gånger. Vi började umgås och till slut lurade han med mig på det här.

Löpning behärskar du, men hur duktig är du på att simma och cykla?

– Jag gick en crawlkurs för ett år sedan. Före den kunde jag väl simma okej, men väldigt ineffektivt. Dessutom blev jag helt slut efter 25 meter. Nu är jag uppe på tvåkilometerspass. Cykling har jag inte alls tränat mycket på. Det tar jag tag i efter maran i helgen.

Förutom den personliga utmaningen som en Ironman innebär har Peter även startat en insamling till SOS Barnbyar.

– Om man ändå ska lägga ner så mycket tid på träning, så tyckte jag att det kunde vara bra om det kommer till nytta även för andra. Det finns väldigt många behövande människor i världen.

Peter tänker sig att den som vill vara med på insamlingen får betala 50 öre eller en krona för varje kilometer som han genomför i Ironman.

– Om jag tar mig i mål, så blir det 226 kilometer.

Och om du bryter?

– Det gör jag aldrig. Det skulle vara om jag blir skadad.

Han har som mål att klara utmaningen på tolv timmar.

– Det ska kunna gå och då blir jag nöjd, även om jag fortfarande är tre och en halv timme efter täten då...