Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En inblick i gymnasielivet

Vi tre tillfällen under ett läsår har eleverna i årskurs 9 i Ludvika och Smedjebacken möjlighet att ta del av utbudet på VBU. Onsdagens mässa i Högbergsskolans gymnastiksal var ett av dessa tillfällen.

På gymnasienivå finns det 18 program och VBU, Västerbergslagen utbildningscentrum, har 13 av dessa. Men vid gårdagens mässa fanns också möjlighet att få information om de fem program som inte finns att tillgå i Ludvika. Dessutom var ABB-gymnasiet representerat.

– Alla nior får komma hit och titta och det är ju en bra hjälp för de som inte har valt program än, säger Inez Knudzen, studie- och yrkesvägledare på Högbergsskolan.

Mässan i dag pågick från 8.30–15.00 och på kvällen var det så kallad drop-in då föräldrar fick chansen att informera sig om gymnasieprogrammen.

Under läsåret arrangeras också ett öppet hus samt en prova-på-dag för att grundskoleeleverna ska få en möjlighet att ta del av vad de olika programmen har att erbjuda.

Tidningen träffade Sabina Dahlberg, Asha Yusuf och Jenna Öhrström, som alla går i nionde klass på Lorensbergaskolan.

– Jag bestämde mig redan i sjuan vad jag vill bli, ekonom, säger Sabina.

Så för hennes del var mässan inget som fick henne att ändra inriktning på de fortsatta studierna. Samma sak för Jenna som även hon gjorde ett val redan för ett par år sedan.

– Jag vill bli partikelfysiker, fastslog Jenna.

Däremot var Asha Yusuf mer osäker vad gäller framtiden.

– Jag vill jobba med barn så det blir kanske det humanistiska programmet. Men jag vill också läsa språk, så jag vet inte riktigt, säger Asha.

Senast i februari måste de niondeklassare som inte bestämt sig, välja program till gymnasiet.