Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ickekyrklig ceremoni

Efter barnets ankomst till världen är det vanligen dop som gäller för många. Men det finns trender som utmanar det traditionella kyrkliga viset. Therésa Persson, 33, valde att hålla en namngivningsceremoni som alternativ till det kyrkliga dopet.

För henne är det viktigt att barnen själva får välja om de vill tillhöra någon religion eller inte. Därför valde Therésa och hennes man att i stället ha en namngivningsceremoni för sonen Egil, nu två år, i stället för dop i kyrkan. Hon blev tipsad av en vän, men innan var hon inte upplyst om att det fanns andra varianter.

– Många vänder sig nog till kyrkan för att det inte finns så många andra utbredda alternativ, säger Therésa Persson.

På samma sätt som vid dop är det vanligt att någon leder namngivningsceremonin. Humanisterna är ett förbund som många anlitar, och ofta är det så kallade officianter som håller i barnvälkomnandet, som det även heter. Att hålla tal, läsa dikter och att utse någon som fungerar som en gudmor/gudfar är också vanliga inslag i en ceremoni. Och precis som vid dopet är symbolhandlingar många gånger viktigt även vid namngivningsceremoni.

– När vi namngav Egil fick han ett halsband som symboliserar livets cirkel och ett hjärta som står för kärleken i livet, säger Therésa.

I sommar ska Therésas andra barn, tre månader gamla Sam, välkomnas på liknande vis.

– I år ska en nära vän hålla i ceremonin och den kommer ske ute vid sommarstugan.

Sjön intill kommer de använda symboliskt på samma sätt som dopvatten. Partytält och fint väder ingår också i hennes planer.

Therésa tror att namngivningsceremonier sprider sig allt mer.

– Min uppfattning är att det verkar vara många som tycker om att hålla i det själv.