Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En historisk svensk upphämtning

Tyskland visade upp hela sina arsenal.

Den totala förnedringen var nära.

Då reste sig Sverige och lyckades med en osannolik, historisk upphämtning.

VM-kvalet i Berlin slutade 4–4 (3–0).

Annons

– Vet inte om det går att förklara. Efter 4-0 var det inte många som trodde på att matchen skulle sluta så som den gjorde, sade Zlatan Ibrahimovic till Kanal 5.

Det snackades om att parkera bussar, gräva skyttegravar, ställa upp en blågul mänsklig mur framför Andreas Isaksson i en extrem defensiv och hoppas på det bästa, om elva vilt krigande Mel Gibson-typer som i filmen Braveheart.

Liknelserna var många.

Ingen stämde.

Med en läcker kombination släppte Philipp Lahm ut till Marco Reus, som spelade snett inåt bakåt. Andreas Granqvist drattade på ändan och Miroslav Klose slog ostört in sitt 66:e landslagsmål efter åtta minuter.

Varpå Reus spelade vägg med Bastian Schweinsteiger som spelade in till Klose och mål nummer 67, ett kort från Gerd Müllers rekord.

Det går att säga att det var pinsamt, uselt, räddhågat, en svensk villervalla utan dess like, att de värsta farhågorna om ett oorganiserat fuskbygge brutalt besannades under den första timman på Olympiastadion och inte vara det minsta fel ute.

– Det var elva andra spelare som kom ut i andra halvlek. Vi spelade på ett helt annat sätt. Jag tror vi var för fega och hade för mycket respekt i första, sade Ibrahimovic.

Det går också att säga att Joachim Löws Tyskland är ett världslag enbart Spanien – och Italien en bra dag – kan mäta sig med i Europa.

Det går också att beundra hur ett tillplattat landslag reste sig ur spillrorna och skrev ett av det mesta dramatiska kapitlen i svensk fotbollshistoria.

Sverige räddade inte matchen med sin defensiv, Sverige tog poäng när polletten att anfall är bästa försvar ramlade ned.

Men innan dess, innan den härliga galenskapen:

Reus nådde Müller som nickade vidare till mittbacken Per Mertesacker och så var det 3–0 innan den första gongongen gick.

Osannolik upphämtning

I ett försök till skademinimering fick Holmén och Pontus Wernbloom kliva av, Alexander Kacaniklic och Källström in. Det höll i elva minuter, tills Elm hamnade helt snett. Müller matade in bollen och Mesut Özil smällde in 4–0.

Då gick tyskarna på semester. Ibrahimovic nickade in 4–1 och tre minuter senare gick Mikael Lustig hela vägen och krånglade in 4–2.

Framspelare x 2: Källström.

Löw klev ilsket upp från bänken, bara för att se hur nära Lustig var att styra in ett till. Det var bud på fler, när Sverige äntligen visade mod.

Kacaniklic kom runt till vänster, attackerades inte av Mertesacker, såg Elmander komma. Passningen satt på foten och Elmander placerade in 4–3.

Inhopparen Tobias Sana var på vippen att få in 4–4-bollen i landslagsdebuten – men skottet bommade det tomma målet från 20 meter.

Den kom ändå, när Rasmus Elm tryckte in 4–4 på tilläggstid.

– Jag var för trött för att tänka. Jag bara sköt, sade Elm.