Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hårresande satsning

Hårspray för ungefär 600 000 kronor.
Så mycket beräknas nämligen årets stora musikalsatsning i Gagnef – Hairspray – omsätta.
– Ett 60-tal engagerade, varav 29 på scenen, kommer att bjuda publiken på en i flera avseenden stor upplevelse, lovar regissören Stina-Kari Axelsson.

Annons

Vartannat år satsar musik- och dansskolan – med kommunstyrelsen som ekonomisk garant – på en stor musikaluppsättning.

– Vi vill stimulera det lokala nöjeslivet och intressera kommunens ungdomar för kultur, samtidigt som vi vill sätta Gagnef på Dalarnas nöjeskarta, förklarar musik- och dansskolans rektor Jan Sjönneby.

Förberedelserna för årets satsning inleddes redan i vintras och i april genomfördes auditions, uttagningstester, där sökande från hela Dalarna fick visa upp sina sång-, dans- och skådespelarfärdigheter.

Det resulterade i en ensemble på 29 personer och till det kommer en orkester samt drygt 20 personer som kommer att jobba bakom och framför scenen.

– Hairspray är en av mina favoritmusikaler med häftiga rollfigurer, medryckande musik och sång och en handling med flera bottnar, säger Stina-Kari Axelsson, regissör, koreograf och sångansvarig.

När musikalen var ny för drygt fem år sedan erbjöds hon att översätta den till svenska, men hennes betänketid var för lång.

– Under den roliga och ibland skruvade ytan handlar den om ålders- och rasmotsättningar på ett sätt så att budskapet kan uppfattas olika beroende på betraktarens ålder och livssituation, säger hon.

Repetitionerna inleddes i mitten av augusti och några av de stora rollerna görs av Sofia Boland, Malung och Falun, Christopher Grahn, Djurås, och Mats Lissjanis, Nås. Den som vill se sångaren och revyaktören Mats Lissjanis i högklackade damskor kan bara inte missa den här musikalen – förutsatt att Mats inte bryter benen under repetitionerna.

Andra stora roller – bakom scenen – har två "frissor" och en sminkös.

– Handlingen utspelar sig 1962 i Baltimore och det är inne med riktigt stora och höga frisyrer, berättar regissören och tillägger att aktörernas hår inte räcker till, utan kommer att kompletteras med löshår och peruker.

Totalt 13 föreställningar är inplanerade med premiär den tredje november. Biljetter släpptes måndagen den 3 september.

Och om omsättningssiffran fått håret att resa sig på ekonomiskt sinnade politiker och invånare är det kanske bäst att tillägga att biljettlintäkterna brukar ligga i nivå med utgifterna.