Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En genuin konstnärssjäl – Minnesord över Michèle Hörnfeldt

Michèle Hörnfeldt, konstnär, Uppsala, har avlidit i en ålder av 73 år. Hon efterlämnar make, barn och i Frankrike syster samt släkt och vänner.

Michèle var född i Tullins i Frankrike och växte upp som dotter till en läkare. Efter studentexamen utbildade sig Michèle på Konsthögskolan i Paris, först till bildlärare och därefter fortsatte hon ytterligare flera år konstnärsstudier.

Under en semesterresa i Sverige träffade hon sin blivande make Roland. Familjen kom till Hedemora 1975. Under hennes första år i Sverige var det familjens tre barn som kom att sysselsätta henne.

Under sina aktiva yrkesår var Michèle verksam som bildlärare och frikonstnär. Hon arbetade med bland annat olja, pastell, akvarell, tusch, blyerts. Hon deltog fortbildningskurser för konstnärer och arbetade både i liten och stor skala. Michèles mest kända verk för Hedemoraborna är en fresco ”Invit till teater” i foajén i Martin Kochs-gymnasiet. Hennes färglitografi ”Minnet av Bingsjö” hänger på flera hems väggar i Södra Dalarna.

Om Michèle kan man säga att hon var en temperamentsfull, godhjärtat, generös, tillåtande, genuin konstnärssjäl. Hon var en mångsidig person som hade ett flertal intressen såsom slalom, simning, friluftsliv, musik, litteratur, matlagning och trädgård. Hon hade många bollar i luften och var alltid fylld av idéer.

På besök i hennes dalainspirerade konstnärshem, omgiven av prunkade trädgård, skänkte hon sin gästfrihet över en. Michèle fick alla att känna sig sedda och kunde konsten att lyfta en samt var en inspiratör till andra om fransk kultur.

Vännerna i Hedemora, genom Pirkko Saarinen Nilsson