Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En genuin kämpe för landsbygdens folk – minnesord över Högosta Elof Johansson

En riktig kämpe har lämnat jordelivet. Högosta Elof Johansson avled den 8 november i en ålder av 98 år. Elof sörjes närmast av döttrarna Gerd och Barbro med familjer, släkt och många vänner.

Jag hörde talas om Elof i min barndom genom släktingar i Snöborg nära Högosta i Dala-Järna. Visste också att min Mamma var bekant med Elof genom hörselfrämjandet. Jag träffade dock inte Elof förrän långt senare nämligen när jag på ålderns höst blev aktiv i kommunalpolitiken i Vansbro kommun. De år jag var kommunalråd i Vansbro kommun var Elof en mycket aktiv deltagare i våra möten i Centerkretsen. Elof hade alltid kloka synpunkter som vi övriga lyssnade på och tog till oss.

Elof var bland annat tidig med att hävda att de skattekronor som genereras i kommunerna skulle stanna kvar där de producerades. Det gäller inte minst vattenkraften och skogen. Han hade tydliga uträkningar på vad detta skulle innebära för Vansbro kommun. En fråga som numera ligger på den politiska agendan.

Många kan bättre än jag berätta om Elofs bakgrund och hans engagemang. Vet dock att han i många år var aktiv i kyrkan i Dala-Järna.

För mig var Elof en genuin kämpe för landsbygdens folk och förutsättningarna att ha ett bra liv även utanför storstäderna. Elof var medlem i Centerpartiet sedan 1954. Är glad över att fått känna Elof på äldre dar. Ödmjukt tacksam för Elofs stora engagemang, klokskap, vänskap, humor och stöd. Frid över Elofs ljusa minne!

Per-Anders Westhed