Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fredagsnatt på McDonalds

/
  • ?Sista utvägen. Sofia Erikssons berättar om fenomenet McDonalds, dit ungdomarna går efter krogen för att det helt enkelt inte finns någon annanstans att vara.
  • Olika funktioner. Tidigare under kvällen befolkas McDonalds mest av yngre. Efter midnatt höjs medelåldern. Maud Andersson är en av dem som kikar in.
  • Samlingsplats. McDonalds är kroggästernas samlingsplats. Ung rapporterar från en helkväll med en käftsmäll, fylla, men också trevliga och pratglada matgäster.

Annons

21.00

Vi har anlänt för några minuter sedan, och här är det lugna gatan. Släng-häng á la moppegäng sitter framför de stora fönsterrutorna med perfekt sminkat tjej-gehäng, vars spegelbild förhoppningsvis behagar.

Medelåldern är låg. Några ungdomar sitter utanför och röker.

22.00

Diskret har deltagarna i "Lag Nord" och "Lag Syd" flutit in och placerat sig vid varsina bord. Ett gäng med killar flyter in. "WÖÖÖH!" har en av dem att erbjuda alla i lokalen; kära läsare, expedition Donken har inletts. Tjejer och killar är jämnt fördelade, och de sistnämnda börjar högljutt slänga käft med varandra trots det korta avståndet.

En stund senare påbörjas ö-rådet utanför. En kille serverar en McKäftsmäll till en av deltagarna i andra laget, men bråket avslutas kvickt då en av killarna förvånansvärt hotar med att ringa dit sin pappa. Inomhus däremot har ett meditativt lugn spridit sig.

23.00

Det har tonats ned på ungdomsuppror. Ett gäng på tre tjejer, alla 14 år, är tillbaka för tredje gången ikväll. Det är här de träffar sina kompisar.

- Vi kommer att vara här hela natten, förklarar en av tjejerna.

Vi förflyttar oss till ett hörn där en ny grupp av tjejer har samlats. De beskriver varför Mc Donald’s är så populärt på helgnätterna.

- När vi kommer in till stan på kvällen för att träffa kompisarna, finns det ingenstans att ta vägen. Vi är för unga för att komma in på krogen och man kan inte lalla runt på stan hur länge som helst. Då är det hit man går. Det är varmt och de har öppet länge, säger en av tjejerna.

Kristin Höglund, 20, har sedan hösten jobbat på McDonald’s, trots en till det skeptisk mamma.

- Det är olika vad som händer, berättar hon.

Vissa berusade människor är jättetrevliga då de beställer mat, men en och annan kränkning har hon också råkat ut för.

- Det värsta jag varit med om under tiden jag jobbat här var ett bråk där en kille drog kniv. En annan gång kastade folk stolar på varandra, berättar Kristin om hur folk beter sig på fyllan.

Vi småpratar med ett par nattvandrare som strövar omkring utanför. De säger att ungdomar som besöker staden på nätterna uppskattar deras närvaro, och växlar mer än gärna några ord med dem.

00.00

En stor kille med röksugen kompanjon äntrar lokalen för att bjuda på diverse orala fyrverkerier. Med hela sin tyngd och ett "KUK!" hänger han sig över den stackars ketchupklämmen som vägrar bjuda på sitt innehåll - det är slut på ketchup.

Efter att killen lugnat ner sig glider han bort till sin kompanjon för att peppa honom att börja röka inomhus. De hinner dra några snapsvisor och bloss innan personalen kommer fram och ber dem släcka cigaretten, och även ta undan ölen som slunkit fram. De hånar till svars, sedan försvinner killarna.

01.00

- Alla är här!

Det är Sofia Erikssons, 19, motivering till varför hon tillbringar en stund av kvällen på McDonald’s. Efter att hon stapplat in med stukad fot till matstället, berättar hon för oss att vi också kommer att hänga här om något år.

- Det finns helt enkelt inget annat ställe att vara på.

Efter krogen är detta samlingsplatsen.

02.00

Hungriga krogbesökare strömmar in för att ta sig ett mål. Medelåldern är hög. De ungdomsgäng som tidigare belamrat stället är sedan länge försvunna.

Fastän ljudnivån stiger och fler utsvultna männsikor anländer, är det, förutom några ynka smulor på borden, rent och stämningen är hög.

Men som avslutning ramlar en berusad tonåring av stolen och slår huvudet i ett bord efter ett envist dividerande om vem som spelade huvudrollen i filmen Lost in translation ("var det inte Bruce Willis?").

Vi känner att det är dags att röra på oss - vi har sett ungefär vad som händer.

Det visade sig vara relativt lugnt, inte som vi tänkt oss, en positiv överraskning. McDonald’s är en varm plats där två dragningskrafter kombineras - "mat och gemenskap", för att citera besökare Marika Lönnström, som också bidrog till vår betraktelse av en fredagskväll.

Fakta: Aftonens lyrik

  • "SMEBACKEEEEN!" /Kille i puberteten (Ursäkta, du är 12 km bort)
  • "HIV-POSITIV! DET ÄR FEL PÅ MASKINERIET!" /Ketchupsugna killen
  • "VALBORG!" /Tydligen nostalgisk kille
  • "Vilken slapp stämning! Ska vi spela kort?" /Ungs reportrar

Mer läsning

Annons