Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En fråga om överlevnad

– Vi måste lyfta infrastrukturfrågorna och hitta vägar att få hela kommunen att leva.
Det säger Gagnefs oppositionsråd Bo Billborn (S), som efter beskedet att Coop Nära Mockfjärd läggs ner vill att kommunens politiska partier och samtliga intresseföreningar diskuterar hur man kan slå vakt om och utveckla servicen i "byarna"

Bo Billborn konstaterar att kommunen består av åtta tätorter – Björbo, Bäsna, Dala-Floda, Djurmo, Djurås, Gagnef, Mockfjärd och Sifferbo – och att alla har sin särprägel, vilket gör utvecklingsarbetet svårt och kanske också dyrt.

– Det ställer krav på kommunikationer och kommunal service, men ger också goda förutsättningar för utveckling, menar han.

Han berättar – som ett exempel på att den lokala servicen förändrats eller snarare försämrats – att när han år 1975 kom till kommunen som sommarboende hade Dala-Floda två dagligvarubutiker.

– Flera orter har förlorat sin eller en av sina butiker och även annan viktig service. Klarar vi inte att behålla infrastrukturen kommer flera kommundelar att utarmas, avfolkas och på sikt tyna bort.

Han säger att S tagit upp frågan, inte minst under valrörelsen, men att det hittills inte lett till någon bredare debatt. Han menar att flera av de förslag som faktiskt väckts skulle kunna genomföras snabbt och utan några större kostnader.

– Jag vill inte starta någon politisk pajkastning – frågan är alldeles för viktig för det – utan istället vädja till alla partier och intresseföreningar att ta tag i frågan, som faktiskt är en överlevnadsfråga för hela kommunen.

Oppositionsrådet försäkrar att politikerna, oavsett parti, vill slå vakt om servicen och utveckla kommundelarna, men att det är viktigt att initiativen och förslagen kommer underifrån.

– Det är jättebra när den lokala intresseföreningen i exempelvis Dala-Floda ordnar möten där invånarna får berätta hur de vill utveckla den egna bostadsorten. Sedan är det upp till oss politiker att följa upp deras önskemål, ta nödvändiga beslut och stödja invånarna. Men intresseföreningarna utgör de självklara mötesplatserna för invånarna lokalt.

Han anser att de kollektiva kommunikationerna måste förbättras för såväl ungdomar som äldre, att kommunen måste jobba ännu hårdare med att förbättra företagsklimatet och att nya ungdoms- och äldrebostäder måste byggas så att orter som Björbo, Dala-Floda och Mockfjärd ska kunna växa och behålla sin service.

– Det här ställer krav på oss alla, att vi hittar lösningar som är bra för den egna orten, utan att drabba andra. När vi diskuterade var Familjens hus och en ny sopstation skulle ligga blev det genast ett väldigt kattrakande, där många bara såg till den egna bekvämligheten. Vi måste inse att det är rätt att sprida verksamheter och resurser genom att diskutera hur det ska göras istället för att slåss om etableringar, säger Bo Billborn och tillägger:

– För vi vill väl att hela kommunen ska leva?