Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En föreläsning om islamofobi

I ett samarbete mellan Malungs folkhögskola och Svenska kyrkan så bjöds religionshistorikern Mattias Gardell in den 8 februari för att föreläsa om islamofobi i folkhögskolans gymnastiksal.
Salen var näst intill full när Gardell föreläste om historia och upprepningar.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Religionshistoriken drog över tiden till den milda grad så att han nästan missade bussen. Publikens frågor hanns inte med. Men trots en två timmas föreläsning utan paus verkade de flesta ha varit trollbundna.

Allmänheten var inbjuden och både elever från folkhögskolan och gymnasier var på plats när Mattias Gardell talade om islamofobi, dess historia och dess konsekvenser.

– Lars Vilks må påstå att han var originell, men det går tillbaka många hundra år som porträttering av muslim som djävulen, säger Mattias Gardell och visar samtidigt en bild av en mycket gammal målning med muslimer som har hundhuvuden.

Läs också: Rädsla har spätt på islamofobi

Föreläsningen tog publiken från 1300-tal till nutid och visade hur muslimer i århundraden har utsatts för diskriminering. Exemplen på förföljelse genom åren blev många under föreläsningen. Ett mer hårresande kom från 1600-talet.

Den 11 september 1609 utvisades 800,000 muslimer från Spanien. 50-60,000 dog på vägen i överfall från strårövare. Lika många till dog i det rebellkrig i bergen som följde.

Mattias Gardell menar att islamofobi också är rasism. Rasism hänger ihop med teologi och inte biologi enligt Gardell.

Han påtalar också bristen på en nyanserad rapportering av muslimer som människor.

– Det finns en stark antimuslimsk rörelse. Det cirkulerar en massa påståenden som inte stämmer. Men eftersom vi har hört det så länge så tror vi att det är sant. Till exempel så finns det ingen nyanserad bild i media. Nio av tio nyhetsbilder visar terrorism, våld och terrorister. Den tionde visar antingen Ramadan eller vallfärden till Mecka. Att muslimer också är musiker, modeskapare, skådespelare eller arkitekter kommer sällan fram, menar han.

Läs mer om Malung här