Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En fiol har tystnat i Orsa Spelmanslag – Minnesord över Ulla Elings, Skattungbyn

Ulla Elings i Skattungbyn, en av Orsa Spelmanslags mest hängivna fiolspelare, har nu lagt ned sin fiol vid en ålder av 82 år. Trots sin ålder var hon alltid med på tisdagarna varje vecka när spelmanslaget tränade i Orsa Hembygdsgård. Hennes liv kretsade kring sin fiol och kring sin sambo Leif Berg.

Fiolen och dess magiska toner var ända från hennes ungdom det instrument hon använde för att uttrycka sig med. Genom Orsa Spelmanslag fick hon vara med om många livsavgörande resor såsom när de var i Antwerpen i Belgien och spelade. Och senare även i Island.

Många är de som nu saknar henne och hennes dedikation till musiken. Nicke Göthe, en av ledarna för Orsa Spelmanslag, berättar om en gång när hon var tidigt till träningen på hembygdsgården och hur han plötsligt hörde otroligt vackra toner. När han öppnade dörren för att se satt Ulla där och spelade för sig själv medan hon väntade på de andra.

På grund av sin ålder åkte hon alltid med andra till tisdagsträningarna. De som hon åkte med fick alltid höra henne sjunga otroligt vackert på vägen hem.

På grund av hastig sjukdom gick hon dock bort den 29/12 2019. Samma dag som Spelmanslaget hade sin nyårskonsert i Orsa kyrka. Platsen var tom men ingen visste då vad som hänt.

Anders Karlsson