Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En erfarenhet för livet"

Tanken var att börja med en mindre tävling. Men i helgen kom 70 åkare till Lindvallen när ett gäng förstaårsgymnasister ordnade Railjam.
Nu finns bara en väg att gå inför det ”riktiga”projektet om två år:
– Vi får göra nåt ännu större och ännu bättre, säger Fabian Håkansson, en av arrangörerna.

Annons

De omkringliggande Sälenfjällen bjöd på en vacker fond när railtävlingen Railjam avgjordes i Lindvallens Pink park i fredags. Men även de mer akrobatiska inslagen imponerade när de runt 70 tävlande, till snowboard och till skidor, bjöd på balansakter i den högre skolan.

Vid sidan av stod sju grabbar från Freeridegymnasiet i Malung för att bedömda tricken, serva åkarna – och förvånas.

När man hade sina första planeringsmöten i höstas var tanken att det första, mindre, projektarbetet skulle bli en liten tävling, för att sedan göra något större i årskurs tre och det ”riktiga” projektet – precis som andra elever gjort före dem.

– Man blev lite chockad när man såg hur många som var med och tävlade. Vi hade aldrig kunnat tänka att det skulle bli så stort, men det är bara roligt, särskilt när det flyter på så bra som det gjorde, säger Fabian Håkansson.

– Vi såg på vårt arrangemang på Facebook att många fanns anmälda. Men man kan ju aldrig riktigt veta om alla de som finns uppskrivna ska komma, så det var riktigt skoj att de flesta ändå dök upp och att tävlingen blev så bra. Personalen i Lindvallen hade jobbat hela natten för att få till en fin backe och åkningen i finalen var grym, säger Filip Brattström.

Tillsammans med klasskompisarna Andreas Eriksson, Carolis Limontas, Simon Lissåker, Carl Göransson och Marcus Åqkvist, som har hotell och turism som inriktning i gymnasiet, beslutade sig Fabian och Filip i höstas för att en railtävling var det bästa alternativet för ett inledande grupparbete.

– Andra funderade på att testa på en caférörelse i teorin. Men vi ville göra nåt med mer praktiska inslag och då kom vi fram till att en railtävling vore det bästa och roligaste alternativet för oss, säger Fabian Håkansson.

Att jobba mot ett gemensamt mål har varit lärorikt för de sju eleverna som kommer ifrån hela Sverige.

Företagskontakter har knutits (ett tiotal företag hjälpte till att sponsra med priser till tävlingen), och väldigt mycket tid har lagts ner på planeringsarbete.

Lärorikt – och utmanande.

– Vi skulle ha kört tävlingen i början av december men fick flytta fram den när det inte fanns nån snö. Det har varit upp och ner sen vi fick idén i höstas, och det ligger många timmars planering bakom. Vissa veckor har det varit riktigt segt när ingen av oss velat göra nånting, andra veckor har det flutit på väldigt bra, säger Fabian Håkansson.

– Det har varit en erfarenhet att ta med sig senare i livet. Sättet vi har jobbat på och kontakterna vi har knutit, allt sånt är nyttigt eftersom vi ville fortsätta att göra såna här grejer framöver.

Frågan är hur man går vidare när man redan organiserat en stor tävling.

Men tankarna på framtida arrangemang finns där redan.

– Det är bara att göra nåt ännu större och bättre längre fram, säger Fabian Håkansson och får medhåll av Filip Brattström:

– Vi får sikta på att ha fler åkare, större priser och att lägga in hopp i tävlingen nästa gång.