Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En enda stor familj"

På lördag är det Hockeyns dag i Leksand, då styrelseledamöter från 16 ishockeyföreningar i länet träffas för att diskutera sportens utmaningar och möjligheter.
– På sikt kan det resultera i ett bättre klimat mellan klubbarna, säger Sven-Åke Petters, ordförande i Dalarnas ishockeyförbund.

På lördag kommer Tegera Arena att fyllas till brädden med hockeyentusiaster av alla åldrar och storlekar; medan de yngsta lirar i hallen träffas styrelseledamöterna för att utbyta erfarenheter. Under dagen kommer även Leksands damlag att visa upp sig, och det hela avslutas med träningsderby mellan Leksand och Mora på kvällen.

På Hockeyns dag lanseras även Dalarnas Hockeykrafter, ett samarbete mellan Dalarnas Ishockeyförbund, Svenska Ishockeyförbundet, Leksands IF, Mora IK och Sisu Idrottsutbildarna. Totalt kommer 16 av länets ishockeyföreningar att vara representerade.

– Grejen är att hörsamma föreningarnas tyck och tänk. Vad man har för behov och hur man ser på utveckling vad gäller särskilt att rekrytera och behålla spelare och ledare, sammanfattar Ulf Hall, Svenska ishockeyförbundets Dalakonsulent.

Nyckeln till att stärka ishockeyn är framför allt ledarutbildning.

– Forskningen visar att sättet att behålla aktiva i idrotten är att ha välutbildade ledare. Nummer två är engagemanget. Vi har många ungdomsledare som gör ett otroligt jävla jobb i klubbarna, säger Ulf Hall.

På de senaste tio åren har antalet aktiva (licensierade spelare) i Dalarna nästan halverats, från 4000 säsongen 99/00 till 2300 i dag. På vissa håll har det varit svårt för föreningar att få ihop lag, och ett sätt att lösa detta har varit samarbeten.

Sven-Åke Petters, ordförande i Dalarnas ishockeyförbund, har flera goda exempel på hur man kan hjälpas åt i stället för att konkurrera om ungdomar, tränare och sponsorer:

– Ett är Skogsbo-Avesta. Skogsbo har hand om de yngsta, och när de kommer upp i 15-årsåldern går de över till Avesta, säger han.

Sven-Åke Petters är positiv till Hockeyns dag, då "styrelsegubbarna" äntligen får en chans att träffas och nätverka:

– Det är något vi strävat efter länge. Syftet är att elitklubbarna och småföreningarna ska känna samhörighet med varandra. De kan ha intrycket att elitklubbarna bara är ute efter att värva, men de vill också att ungdomarna stannar så länge som möjligt ute i sina föreningar. På sikt kan det resultera i ett bättre klimat mellan klubbarna. Vi måste se oss som en enda stor familj.