Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dom kan fälla bankfackssystemet

Swedbanks jurist Monica Tegholm Melkersson varnar i en inlaga till Svea hovrätt för konsekvensen av en fällande dom. Det skulle hota hela bankfackssystemet.

Elizabet Torolphi har begärt ett miljonskadestånd av Swedbank. Banken anser inte att den gjort några fel och menar att Torolphi ska stå för bankens rättegångskostnader.

"Ett utvidgat skadeståndsansvar skulle riskera leda till oöverskådliga konsekvenser för banker och förmodligen medföra att upplåtelser av bankfack kommer att upphöra", varnar Swedbanks jurist som fört bankens talan inför hovrättsförhandlingen.

Banken konstaterar att det vid inventeringstillfället inte fanns någon bouppteckning som visade vilka som var behöriga dödsbodelägare med rätt att ta hand om bankfackets innehåll. Banken redogör för hur bankfacket öppnades, och där det fanns fyra förslutna kuvert, i närvaro av en banktjänsteman och hur bankens rutin ser ut.

Den fullmakt som hade lämnats av den avlidna personligen till banken 1987 "härmed befullmäktigas att XX äga tillträde till mitt bankfack...i händelse av mitt frånfälle" erkänner banken att den fanns i bankens fullmaktspärm.

Men banken hävdar att den avlidna varken muntligt eller skriftligt lämnat några anvisningar om vem som skulle öppna bankfacket och därmed har inte banken något ansvar.