Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En delseger vunnen

Davids kamp mot Goliat är över – åtminstone temporärt.
Nu förbereder sig Per och Anna Skye för Bergvik Skogs nästa drag i kampen om vindkraften kring Svartnäs.
– Ser Bergvik en möjlig utväg tror jag att de kommer att överklaga det här, säger Per Skye.

Annons

Under torsdagen kom Mark- och miljödomstolens beslut om Bergvik Skogs planerade vindkraftpark i området runt Svartnäs. Det blev nej.

Huvudpunkterna i domen är bland annat att Bergvik Skog inte kunde uppvisa alternativa utformningar av parken, samt den påverkan som kan uppstå då redan närbelägna Jädraås har fått tillstånd för 116 vindkraftverk.

Per Skye har, tillsammans med sin hustru Anna, poängterat just dessa punkter i sitt överklagande av länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.

En linje som Mark- och miljödomstolen har valt att lyssna på.

Den 1 november är sista datum för ett eventuellt överklagande.

Och blir det en ny strid är paret Skye redo.

– Vi kommer att försöka hänga med i nästa vända om det blir så, säger Per.

Allt började för snart fyra år sedan när Bergvik skogs planer blev kända på att sätta upp en vindkraftpark i Svartnäsområdet.

Till en början var inställningen positiv även från Per och Anna Skye

– Innan vi satte oss in i det här var vi på den sidan att vindkraftverk var något bra, något positivt.

Nu är tonläget ett helt annat.

– Vi kan inte se att det ger någon miljöeffekt och det kan inte minska bort vår kärnkraft utan det här, det ligger ett markarrende som är tilltaget till ungefär 150 000 i arrende per vindkraftverk. Och det är ju det som driver de här storföretagen. De gör ju inte det för miljöns bästa utan gör det för ett markarrende.

Till vardags bor de utanför Husby, men mycket tid tillbringas i sommarstugan utanför Svartnäs.

Det var lugnet och den goda tillgången på snö som gjorde att paret sökte sig dit där bland annat hundspann är ett av fritidsintressena.

– Vår stuga skulle bli en av de stugor i Sverige som har flest vindkraftverk inom en radie på fem kilometer. I stället för en stjärnklar kväll skulle man få se röda och vita blinkljus runtomkring. Ska vi ha vindkraftverk i Sverige måste det vara sådana avstånd att folk inte störs.

Än vågar de dock inte ta ut någon slutgiltig seger.

– Vi firade med en bit choklad, men det är den 1 november som gäller, säger Anna Skye.