Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dator till var och en

Glöm svarta tavlan, gnisslande kritor och hemläxor på lösa papper.
Nu är det dator som gäller i undervisningen.
Alla kommunens elever i årskurserna 6-9 har nämligen fått kvittera ut varsin bärbar dator.

Bergaskolans sjätteklassare, som detta läsår är utlokaliserade till Stegelbacken, stortrivs med nymodigheten som de nu haft några veckor att bekanta sig med.

– Vi skriver mycket i datorn. Det gör lektionerna roligare och så går det åt mindre papper, säger eleven Emma Ågren.

Klasskompisen Alva Österberg fyller i:

– Sedan har man ju läxorna i datorn nu.

Men då datorn används i skolarbetet hemma och dessutom inte ska lämnas kvar i skolan av säkerhetsskäl blir det en del kånkande, konstaterar de två tjejerna.

– På tisdagar och onsdagar är det både idrott och datalektioner. Då är det ganska mycket att släpa på, säger Emma Ågren.

I det stora hela tycker de ändå att det är mycket positivt att de nu har varsin dator, vilka de sedan får behålla upp till att årskurs nio är avklarad. Då finns det möjlighet att köpa loss datorn för restvärde, enligt ett avtal tecknat mellan kommunen och respektive elev/vårdnadshavare.

Men dit är det långt för sjätteklassarna, som nu mest njuter av att kunna använda varsin dator i skolan.

– När jobbet i skolan är roligt lär man sig mer, säger Emma Ågren.

Hon tillägger:

– Ibland på rasterna får vi surfa fritt.

Det betyder dock inte att eleverna har fritt fram att gå in på vilka nätsidor som helst. Ett kommunalt filter hjälper till att sålla bort olämpliga sajter.

– Ja, de håller koll på vilka sidor vi är inne på, säger Alva Österberg.

Hon visar också en stor medvetenhet i form av att vara källkritisk.

– Under skolarbetet får vi googla fritt för att få fram det vi behöver veta, men vissa sidor ska man passa sig för att lita helt på. Wikipedia till exempel, där vem som helst kan lägga in information.

Läraren Robert Young, som undervisar i engelska, so (samhällsorienterande ämnen), no (naturorienterande ämnen) och matematik ser datorsatsningen som viktig.

– Att alla har en dator är till stor nytta i framför allt engelskan, där det finns mycket material på nätet och många möjligheter att jobba interaktivt.

Även i so och no ser Robert Young stora möjligheter att bredda undervisningen genom tillgången till internet.

– I matte är det väl inte lika mycket som det går att använda datorn till. Men överlag känns det som att datorn i skolarbetet är något som kan utvecklas mycket framöver.