Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bugning för språket

Alla medlemmar i språkrådet Rå?djärum fanns på plats i Brittgården, förutom Bengt Åkerberg, som dock hyllades för det enorma arbete han lägger ned för älvdalskan sedan många år.

Nu fanns professor Östen Dahl, professor Lars Steensland samt Gunnar Nyström och Yair Sapir på plats för att bemöta frågor och synpunkter på det förslag till ortografi som de fem arbetat fram tillsammans med ett stort antal älvdalingar.

Så värst mycket negativa synpunkter kom dock inte fram. I stort sett var årsmötesdeltagarna fullständigt överens om att det är viktigt att ha enhetliga skrivregler.

Det som det fanns funderingar över var de stora olikheterna mellan de olika bymålen och om de skulle försvinna nu med det gemensamma skriftspråket.

- För alla språk finns det en skrift som är fast och används av alla och det är en otrolig hjälp för att höja språkets status, sa Gunnar Nyström.

- Ingen av oss vill att byskillnaderna ska försvinna. De kommer att överleva i talspråket.

- När vi ska skriva så hjälper det älvdalskan att överleva om vi skriver på samma sätt, även om vi uttalar orden på olika sätt.

- Att vi har ett gemensamt skriftspråk är en förutsättning om vi vill ha språket erkänt som ett minoritetsspråk.

- Dessutom är det viktigt att det finns en norm om vi vill att det ska läras ut i skolan, sa professor Östen Dahl.

Även språkrådets samordnare, Yair Sapir, framhöll att byolikheterna kommer att bestå:

- Uttalet får vi hemifrån. Skriftspråket lär vi i skolan och skåningarna slutar inte med sitt uttal bara för att det finns ett standardiserat skriftspråk, sa han.

Rut Puck Olsson uppmanade älvdalingarna att nu sätta igång och skriva på älvdalska därför att det behövs mycket mer skriven älvdalska.

Efter nära två timmars diskussioner godkände årsmötet den nya ortografin utan förbehåll och Gerda Werf, i styrelsen för Ulum Dalska, fick ta emot förslaget av Yair Sapir.

Att älvdalskan nu fick enhetliga stavningsregler betraktades av många som en historisk händelse för språket och föreningen Ulum Dalska.

Historiskt är också att styrelsen fick en ordentlig föryngring då de två unga lärarna Jennie Dahlman och Jenny Hagström invaldes i styrelsen.

Innan årsmötet tog upp förhandlingarna fick deltagarna njuta av spelmansmusik av en nybörjargrupp och av Lilla Spelmanslaget som spelade under musikläraren Verf Lena Egardts ledning.

BJÖRN REHNSTRÖM