Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bok att bära på vandring

Att vandra i fjällen är en konst, men det behöver inte vara det. Dalarnas fjäll inbjuder till vandringar för den erfarne vandraren såväl som för den ovana.
– Här finns möjligheten att bara springa ut på fjället för barnfamiljen, säger Jonas Gardsiö från Idre, som gärna fiskar och vandrar i fjällen, där han också ingår i fjällsäkerhetsrådet.

Vädret i fjällen växlar snabbt. Solsken blir storm och regn på minuter. Vintertid kan fjällen innebära en stor risk för den ovane om vädret plötsligt slår om.

När Jonas följer med tidningen så väljer vi en tur som är den mest lättvandrade och samtidigt en av de allra populäraste. Den till "Lill-Nipen" mellan Nipfjället och Städjan.

Där har Länsstyrelsen byggt en led från sommarparkeringen som innebär att alla som kan gå i trappor tar sig upp.

Sommarparkeringen ligger ganska precis på 1000 meter över havet och är en av de högsta, om inte högsta punkten som det går att ta sig med bil till i Sverige.

Solen skiner och det är en av sommarens få sköna dagar. Runt om oss passerar tunga regnmoln och en vacker regnbåge målas upp, precis som för att understryka fjällvärldens snabba väderomslag. Jonas har upplevt de många gånger under arbetet med boken "Vandringsturer i norra Dalarna".

– Jag fick förfrågan av förlaget och tänkte att det här kan inte vara så svårt. Jag hade ju gått i stort sett alla turer jag skulle skriva om. Men snabbt insåg jag att det bara vara att göra om varenda tur för att få alla detaljer på plats, skrattar Jonas.

I boken presenterar Jonas 29 olika vandringsförslag samt den så kallade Södra Kungsleden.

– Dalafjällen erbjuder lättvandrad terräng, det är få områden som är otillgängliga med stenblock och videsnår. Egentligen är det bara nationalparken Töfsingdalen som är direkt svår att ta sig fram i vid sidan om leden.

– Här finns lättillgängliga fjäll där man kan ta bilen väldigt nära som här på Nipfjället. Dit räknar jag också Fulufjället och Härjehågna om man åker dit från den norska sidan.

Ett nytt lättillgängligt fjäll är också Himmelfjäll i Idre dit en nybruten bilväg leder till toppen, en väg som än så länge är öppen för besökaren.

– I det här området kan man göra en kortare tur med barnen. Att gå från parkeringen en bit mot Städjan är för många barn den första upplevelsen att fjällvandra i lätt terräng.

För den som vill vandra länge och bära sin packning finns det nära nog inga begränsningar.

– Fjällen sitter ihop och vill man göra en veckolång promenad på Långfjället upp mot Hävlingen, kanske via ett toppbesök på Storvätteshågna, så är det en fin vandring i vildmarken.

En fördel med fjällvärlden i Dalarna är att den trots allt är förlåtande, skulle man gå vilse så gäller det att hålla en riktning så kommer man efter en stund till en väg, sjökant eller älv som det bara är att följa.

– Är man vilse, vilket kan hända, så är det STOP-regeln som gäller. Stanna-tänk-orientera-planera, säger Jonas, som också är med i Dalarnas fjällsäkerhetsråd.

– Mobiltelefon är självklart bra, men i fjällen är det ingen trygghet att lita till. Täckningen är dålig och den är beroende av batterier. Det absolut bästa är som alltid, tydliga färdmeddelande. Tala om vart ni är på väg och när ni räknar med att vara åter.

– Passa också på att skriv i de dagböcker som finns i raststugorna. Det innebär att fjällräddningen kan få vetskap om ni varit där och när, för de böckerna kontrollerar vi om någon skulle vara försvunnen på fjället.

En trygghet på vandringen är givetvis karta och kompass.

– En karta är mer än en trygghet, den är en del av nöjet och ett sätt att räkna ut vad det är för fjälltoppar som finns i området.

– Ska jag rangordna olika turer så säger jag att en fin tur är den från Stenåssjön förbi Ulandsstugan och till Nipstugan. Den kräver dock lite logistik med transporter, det krävs två bilar eller att bli skjutsad. Ett alternativ är Nipfjället runt. Båda turerna går att klara av på en dag, men varför ha bråttom när det går att övernatta på fjället.

– Att vandra är roligt om man anpassar vandringen till sina egna förutsättningar. Varma sommardagar är det skönt att vandra på natten i det fina ljuset som då är och ligga stilla på dagarna.

– Finaste tiden är annars på försommaren och fram till midsommar eller i andra halvan av september när färgerna är som vackrast.

Dalarnas fjällvärd lyser nu upp i ett färgspel som är fantastiskt och det finns alla anledning att njuta av det på plats samtidigt som kroppen får kombinera upplevelsen av vandringens prestation med själens ro.