Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En björk - hundratals möjligheter

Hur många föremål kan man skapa ur en björk?
Rätt svar är 350.
22 slöjdare har testat, delar av resultatet visas på Leksands kulturhus till slutet av april.

Den pensionerade hemslöjdskonsulenten Knut Östgård från Lerum hade en dröm. Drömmen var att "slöjda upp en hel björk".

Förra året blev drömmen verklighet. Med hjälp av ytterligare 21 slöjdare förverkligades Östgårds idé. Var och en fick välja ut en bit av björkens ved, av dessa bitar tillverkades sedan skålar, skulpturer, möbler, gitarrer och skor. Av lövet färgades några garnhärvor och av nävern flätades korgar, och tillverkades tampade burkar.

En stor del av samlingen visas nu i Leksands kulturhus.

En utställning som är en uppvisning i skaparkraft och uppfinningsförmåga. Från ett och samma material skapas högklackade stövlar, ätpinnar, askar och gitarrer.

Utställningen i Leksand har kompletterats med några inlån, objekt av björk ur den egna samlingen på kulturhuset och med elevarbeten från Sätergläntan, fina skåp av Dietrich Staemmler och vackra textilier av Karen Sato.

Kyrkallén i Leksand ägnas en vägg i utställningen, björkarna i allén visar sig vara ett återkommande motiv i både konst och fotografier genom åren. "Visst är björken starkt förknippad med Leksand", säger utställningskommissarie Per Åke Backman som också visar björkens starka koppling till Leksandsdräkten.

Björken gav garnet den speciella gula färg man förknippar med textilier som ingår i Leksandsdräkten.

– Björken var det billigaste sättet att få färg på kläderna, därför användes den i sorgesammanhang, när man skulle vara enkel och nedtonad, säger Backman.

Utställningen ingår som en del i Leksands Kulturhus 30-årsfirande och relaterar till Gunnar Mattssons tema för kulturhuset " Mellan björk och syren"