Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av Hedemoras kända söner gav namn åt torget

Annons

Här möttes Södra Åsen, Åsgatan och Brogatan. Brogatans sträckning från August Lindbergs plan till Järnvägen har bytt namn två gånger, först till Sveavägen när Sveasalen byggdes och senare till Stationsgatan.

En gång i tiden var Brogatan enda förbindelsen med många av de stora bruken, bland andra vid Davidshyttan och Prästhyttan. Bortom järnvägen lever namnet Brogatan kvar och nu med tillägget "Gamla".

När järnvägen kom till Hedemora på 1880-talet blev övergången besvärlig och på 1890-talet anlades Brunnsjögatan för att klara trafiken mot andra sidan järnvägen.

Vid Lindbergs plan låg en gång i tiden en av stadens många tullar, närmare bestämt den så kallade Södra tullen. Detta faktum lever kvar i namnet Tullhusgatan som betecknar den korta vägstump som förbinder Lindbergs plan med Borganäsvägen.

I äldre tiden sträckte sig bebyggelsen in en bra bit på den nu öppna ytan med lador och uthus. 1881 köpte staden in fastigheten nummer 140 för att kunna anlägga ett torg på platsen. Namnet blev Sotartorget eftersom stadens skorstensfejarmästare Anders Mattias Hanzén bodde i kvarteret. Vid det nya torget låg ett av stadens många kaféer som gått under namnen Bullnickes Café och Evas Café. Byggnaderna revs i samband med att Post och telegrafhuset uppfördes 1922-1923. Kaféverksamheten levde dock kvar i form av Wienerkonditoriet. 1991 flyttade Wienerkonditoriet till dess nuvarande plats vid Åsgatan tvärs över August Lindbergs plan.

Torget döptes om efter en annan person som hade anknytning till platsen. En av Hedemoras mest berömda söner, skådespelaren och regissören August Lindberg föddes på en gård i nära anslutning till torget 1846. Han växte upp under mycket knappa och fattiga förhållanden. Sin yrkesbana började han som uppassare på ett gästgiveri i hemmastaden. Han flyttade till Stockholm där han fortsatte inom restaurangbranschen, samtidigt som han brann för teaterkonsten.

1865 lyckades han komma in på Kungliga teaterns elevskola i Stockholm. Efter utbildningens slut spelade han med olika resande teatergrupper. 1871 kom han in på Dramatiska teatern. Under en tid verkade han vid Svenska teatern i Helsingfors innan han återvände till Dramaten som skådespelare och regissör. Under ett par perioder ledde han även ett eget teatersällskap som turnerade i landet.

August Lindberg var en av sin tids absolut främsta skådespelare och regissörer. Han gestaltade en rad av de klassiska rollerna i teaterlitteraturen. Han hörde även till avantgardet och var i många fall först med att sätta upp pjäser som andra teatrar inte vågade sig på. Bland annat var han banbrytare i Sverige när det gällde den norske dramatikern Ibsens verk. Hedemoras kanske mest berömde son avled 1916 i sitt hem i Råsunda.

I dag är det få som känner till den en gång så hyllade skådespelare annat än mycket flyktigt. Men hans namn lever vidare vid den plan som på 1880-talet anlades där Södra åsen, Åsgatan och Brogatan möttes.

PETER GUSTAVSSON

Annons