Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En av fem ratar tänderna

En av fem vuxna avstår tandläkarbesök.
Vanliga orsaker är att man inte anser sig vara i behov av vård eller inte har råd.
– Det är sorgligt, säger tandläkaren Göran Ganters.

Enligt en rapport från försäkringskassan är det framför allt unga, lågutbildade, låginkomsttagare, utlandsfödda och ensamstående som avstår ett besök hos tandläkaren.

En femtedel av alla vuxna i Falun struntar i att besöka tandläkaren, och tidigare studier visar att ungefär lika många också valde bort ett besök trots att man ansåg sig vara i behov av vård.

Sedan det statliga tandvårdsstödet infördes den 1 juli 2008 får unga vuxna i åldern 20-30 år ett bidrag på 300 kronor varje år, som ligger kvar i två år, som mest kan man ha 600 kronor i tandvårdsstöd.

En vanlig undersökning som innefattar tänder, mun och fyra röntgenplåtar kostar omkring 600 kronor.

– Det är nästan ingen jag pratat med som känner till att tandvårdsstödet finns. En stor delfaktor är att informationen till allmänheten har varit och är alldeles för dålig från myndigheter. Det är också något som inte tas upp i försäkringskassans rapporter, förklarar tandläkaren Göran Ganters.

Han berättar att unga vuxna generellt sett har mycket bra tänder, och att det sällan krävs något mer än en undersökning. Han uppskattar att nio av tio inte har något behov av vidare vård, eventuellt kanske fluorbehandling eller tandsten. Samtidigt har han också förståelse för att många studerar på annan ort, och inte har några pengar att röra sig med.

– Därför är det så sorgligt att behöva göra större ingrepp på unga som väntar tills behovet är akut och inte har de pengar som krävs, säger Göran Ganters.

För när man har passerat 30 år sänks tandvårdsstödet till 150 kronor per år, fram tills man fyller 75 år då man återigen får tillgång till 300 kronor.

– Meningen är just att det i princip ska vara gratis för unga upp till 30 år. För de flesta stora ingreppen görs långt senare i livet – och då får man mindre i bidrag.

Hur tycker du att man ska göra för att få fler att besöka tandläkaren?

– Det måste vara bättre information. Jag är ingen pr-människa, men jag tror att det hade varit bra om staten och myndigheter satsar på en kampanj som talar om för unga vuxna mellan 20-30 år att man kan få gratis undersökning vartannat år, säger Göran Ganters.