Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En av 20 turer ändras – resenärer får gå upp ur diket

Efter protesterna längs länsväg 850.
En av 20 linjer ändras och kommer i fortsättningen gå genom byarna Danholn, Blixbo och Karlsbyheden.
– Vill de ha mer trafik måste Falu kommun ändra i trafikbeställningen, förklarar Lars Grahn, informationsansvarig vid Dalatrafik.

Förra veckan kunde DT berätta om att busshållplatsen i Karlsbyheden (Storsveden) hade placerats i ett dike längs den tungt trafikerade länsväg 850 mellan Falun och Svärdsjö.

Detsamma gällde även hållplatsen vid södra Danholn (Risholnsgården) som förutom att ligga intill den hårt trafikerade vägen även placerades i direkt anslutning till ett backkrön.

Under måndagen, då skoleleverna för första gången skulle till skolan, eskalerade protesterna.

Nu genomför Dalatrafik vissa förändringar.

Båda de aktuella hållplatserna lyfts från diket för att i stället placeras i korsningen in till södra avfarten till Danholn samt den mellersta avfarten till Karlsbyheden.

Men ett sådant förfarande har redan kritiserats av Trafikverket.

"En fyrvägskorsning är ingen höjdare, då kan man ställa till med ett riktigt elände" förklarade Mats Sandgren, enhetschef vid Trafikverket i Gävle för DT i förra veckan.

Förutom hållplatsflyttarna kommer en av sammanlagt 20 dagliga linjer mellan Falun och Svärdsjö gå genom byarna Danholn, Blixbo och Karlsbyheden.

– Falu kommun har begärt att en morgontur med elever till Svärdsjöskolan ska gå genom byarna, men en permanent lösning att samtliga bussar ska gå genom byarna har jag inte hört talas om, förklarar Lars Grahn och fortsätter:

– Vill de ha mer trafik måste Falu kommun ändra i trafikbeställningen, kommenterar Grahn.