Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En arbetskamrat som alltid är glad

En hund ersätter minst en handfull människor när betesdjur ska flyttas.
Den är billig i drift och en alltid lika glad och trevlig arbetskamrat.
Ändå är det få som insett värdet av att ha en vallhund till hjälp på gården.

Det vill Södra Dalarnas Vallhundsklubb råda bot på, och uppmuntra fler att ta hunden till hjälp. Därför höll klubben i helgen kurs i vallning i samarbete med Svenska Working Kelpieklubben.

Deltagare var ett dussintal hundar från Göteborg, Östersund, Gävle och Dalarna. Under ledning av instruktör fick de i omgångar valla nötkreatur i Sundborn och får i Enviken.

- Kor, får och ankor är det vallhundar kan användas till, och en enda hund kan göra fem till tio människors jobb när betesdjuren ska flyttas, säger klubbsekreterare Louise Eriksson från Enviken

Bordercollie och working kelpie är de enda renodlade vallhundarna, som föds upp just för att arbeta. Därtill finns en handfull raser, som fungerar men inte är lika strikt inriktade på vallning.

- Den som en gång haft en vallhund kan aldrig tänka sig att vara utan, då den både sparar in pengar och är en trevlig arbetskamrat, som aldrig är sur, fortsätter Louise Eriksson.

Söderut i landet har Svenska Vallhundsklubben till och med startat ett projekt, där utbildade hundar lånas ut till lantbrukare för att de ska inse fördelarna med att ha en vallhund.

- Det är svårt att få tag i utbildade vallhundar, och priset ligger på en 20-25 000 kronor. Men det tjänar hunden snart in i minskade omkostnader för personal, förklarar Louise Eriksson.

Det är i nu andra året i rad som Södra Dalarnas Vallhundsklubb arrangerar sådana här helgkurser för hundar från hela landet. I år utökade med instruktörer, och av intresset att döma är en fortsättning att vänta nästa år.

Södra Dalarnas Vallhundsklubb har dryga 40-talet medlemmar med hundar som vallar på olika nivåer. Nu hoppas klubben att fler dalabönder får upp ögonen för vilken tillgång vallhunden är bland kor, får och ankor.