Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Rydén från Svärdsjö är Årets Dalahjälte - för sitt mod att hjälpa bygdens flyktingar

Det var "jämnt skägg" ända in målgången. Men när röstningen avslutades klockan 12.00 i tisdags var saken klar.
Med några få rösters övervikt hade DT:s läsare utsett Emma Rydén från Svärdsjö, utanför Falun, till 2015 års Dalahjälte.

DT-appen: Här kan du ladda ner den nya DT-appen i Appstore för iPhone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Något omtumlad och med tårar i ögonvrån tog hon i onsdags emot beskedet att det faktiskt var hon som i allra tuffaste konkurrens uträttat hjältedådet som tilltalat de allra flesta.

Nämligen det mod och den positiva energi som hon i höstas tillägnade åt att mobilisera och engagera stora delar av Svärdsjö i välkomnandet av de sammanlagt 80 flyktingar.

Under en månads tid fick de nyanlända uppleva att i den här byn frodas inte främlingsfientligheten. I många fall knöts bestående vänskapsband.

Att de nominerade dalahjältarna rönt ett stort intresse har Emma varit medveten om:

– Men jag har inte tänkt så mycket på det. Och under de senaste dagarna har jag haft så mycket att göra att jag glömt bort nomineringen.

Carl-Johan Bergmans krönika: Nästa gång kan du bli som Emma - en dalahjälte

På dt:s redaktion på Ingarvet fick Emma Rydén kvittot på att hon till sin meritlista nu även kan lägga till "Dalahjälten 2015".

Chefredaktören Carl-Johan Bergman överlämnade blommor och diplom – och prissumman på 5 000 kronor.

– Stort grattis Emma! Du har lagt ner ett fantastiskt jobb. Jag är otroligt imponerad av ditt engagemang, deklarerade Carl-Johan Bergman.

Hur känns att det ha blivit utnämnd till Dalahjälten?

– Jag känner mig glad, och väldigt rörd över uppmärksamheten och all uppskattning jag fått.

Hur överraskad är du över utnämningen?

– Jag är väldigt, väldigt överraskad. Ärligt talat så trodde jag aldrig att hjälpinsatser för flyktingar skulle räknas jämfört med de andra nomineringarna.

– Och jag var ju glad bara över att ha blivit nominerad.

Vad kommer du att göra med prispengarna?

– Ja, pengarna kom ju verkligen som en överraskning. Hur som helst kom de att användas för att fortsätta hjälpa flyktingarna, och gå direkt in den organisation som vi byggt upp i Svärdsjö, "Bygden bryr sig".

Att de två evakueringsboendena i Svärdsjö efter en månad avvecklades av kommunen har inte förändrat Emmas engagemang. Behovet av hjälp finns ju kvar oavsett om de allra flesta flyttats till andra boenden i väntan på asyl och uppehållstillstånd resonerar hon.

– Flera av flyktingarna ville ju stanna kvar i Svärdsjö, och i några fall jobbar vi nu för att de ska hitta någonstans att bo.

Läs även: Bröderna Bladh trotsade lågorna och räddade liv

Läs även: Hjärtat stannade i Sporthallen – då ryckte en snabb duo in

Läs mer: Duon som blev 2014 års dalahjältar