Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma övervann den asiatiska hettan

Av ett tiotal svenskar kom bara cirka hälften i mål i Ironman-tävlingen som hölls i ett hett Phuket i söndags. Men Ludvikatriathleten Emma Graaf var en av dem, och slutade som nummer elva i proffsklassen.
– Det var en extremt kul tävling, säger den ständigt optimistiska triathleten.

I helgen hölls Challenge Laguna Phuket Tri-Fest, som avgjordes på en halv Ironman-distans. Ungefär tio svenskar deltog, men många tvingades bryta på grund av värmen, som sträckte sig upp mot 40–45 grader.

Emma Graaf från Ludvika kunde dock övervinna hettan, trots att hon dagarna innan dessutom haft magkramp.

– Kvällen innan trodde jag inte att jag skulle klara det, men jag tror att det gjorde att jag var så avslappad på startlinjen. Det var första gången jag tävlar i sådan hetta, jag har varit på Mallis (Mallorca) men det var inte ens i närheten. Men jag tyckte ändå inte att det var så farligt, löpningen gick bra ändå med täta vätskekontroller och cyklingen gick delvis i skugga, säger hon.

Första etappen, simningen, var uppdelad i först simning i havet och sedan i en varm lagun.

– Vattnet var helt stilla i lagunen och säkert 40 grader varmt. Det var många som fick panik där.

Cyklingen var också speciell. Den kördes över branta och krokiga vägar, med en del "naturliga" hinder i vägen.

– Det var jättesmå vägar, vissa med 22 graders lutning. Det kanske inte säger så mycket för gemene man, men då vrider sig verkligen eliten! Och man fick passa sig, för det låg hundar och sov mitt på vägarna, säger Emma Graaf.

Hon kom i mål som nummer elva i proffsklassen med tiden 5.03. Fredrik Croneborg från Sundborn kom tvåa.