Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Jaenson: Oseriös MP-riksdagsman inne på 13:e året – nu sprider han obefogad oro om 5G-master

Riksdagsmannen Jan Lindholm (MP) kom in på dalabänken 2004 och är den politiker som varit med längst av alla på den. Men trots att Lindholm sitter i socialutskottet, verkar inte de klassiska folkhälsofrågorna ligga honom närmast om hjärtat. Konspirationer är desto kärare för honom.

I dagarna har MP-politikern motionerat om att sätta stopp för utbyggnationen av 5G-master - en allvarlig fara för människors hälsa eftersom riskerna med de påstått höga stålningshalterna som masterna medför inte har utretts ordentligt.

Lindholm har ju tidigare fått befogad kritik för att slösa statliga resurser på ovetenskapliga utspel. Bland annat har han anmodat riksdagens utredningstjänst att utreda chemtrails - en teori om att någon från flygplan förgiftar människor och förändrar klimatet. 2009 skrev Lindberg en uppmaning till justitieminister Beatrice Ask (!) att undersöka ett försvunnet brev som påstods peka ut Palmes mördare. Han har även mejlat riksdagens ledamöter om den maktkonspiration som sades ligga bakom genmodifierade grödor, vilka i sig också är helt ofarliga. 

Men frågan som han verkligen skämt ut sitt parti med är elöverkänslighet och strålning. Redan 2004 deklarerade han att "För mig är digitala signaler dagens DDT-fråga". Sedan dess har han bland annat ordnat föreläsningar om problemen kopplade till elöverkänslighet.

Lindholm har alltid ihärdigt hävdat att hans politik vilat på vetenskapliga grunder. I själva verket hittar han egna, alternativa källor och underkänner konsekvent det vetenskapsläge det finns konsensus om.

Det anmärkningsvärda är att Lindholm i hela 13 år fått förtroendet att inneha MP:s riksdagsplats. Vad betyder det, annat än MP Dalarnas medlemmar faktiskt stöder de konspirationsteorier han för fram? Och om de inte gör det har de ändå låtit honom hållas! Att ha tillåtit ovetenskapligt flum få fortgå i riksdagen under så lång tid är förödande för bilden av MP Dalarna som ett seriöst partidistrikt.

Problemen på miljö- och klimatområdet är en av vår tids ödesfrågor. Inte minst är frågan om det vetenskapsläge för klimatuppvärmningen som det finns konsensus om avgörande för vägen framåt.

Därför är det extra sorgligt att MP Dalarna är ett partidistrikt där ett rent vetenskapsförakt varit så tongivande så länge.