Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Jaenson: När ska S inse att nya bidrag inte bryter segregationen?

Annons
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Gustav Sjöholm / TT

“Målet är att vi inte ska ha några särskilt utsatta områden i Sverige”, deklarerade statsminister Stefan Löfven (S) i sitt tal på Järvaveckan (17/6). Lösningen: Mer projektpengar till förorten.

Men pengar är som bekant inte svaret på allt. Och problemen med trångboddheten, otryggheten, arbetslösheten, ohälsan och missbruket i utsatta områden lär knappast minska med Löfvens lösning.

Projektbidragen som strös över dessa områden är mest symbolhandlingar. Under åren har satsningarna uppgått till mångmiljonbelopp, först genom “Blommansatsningen” (efter Leif “Blomman” Blomberg) för att följas av 2000-talets “Storstadssatsningen” till “Järvalyftet”.

Problemen med satsningarna är flera. Projektformatet premierar “innovativa” och “kreativa” idéer - något ännu oprövat för att lösa förortens utmaningar, men som inte sällan baseras på en ren exotifiering av olika invandrargrupper.

Inom Järvalyftet erbjöds invandrarkvinnor exempelvis skönhetsvård genom “sminkprojekt”, i Botkyrka skulle invandrarkvinnor få getter (efter resonemanget att kurder är ett herdefolk), för att inte tala om det mindre framgångsrika kamelcentret i Angered som syftade till att få somalier i arbete (somalier har väl koll på kameler, tycks något ljushuvud ha tänkt).

Det blir en snuttifiering av verkliga problem och resultaten visar inte på några strukturella förändringar, utan snarare på ett ökat och i vissa fall långtgående bidragsberoende i utsatta områden.

Trots det lyder fortsatt den socialdemokratiska devisen: Mer projektbidrag!

Regeringen borde spola alla "nytänkande" symbolhandlingar och satsa på klassiska politikområden. Exempelvis genom att öka tryggheten med fler poliser och övervakningskameror, men även genom satsningar på skola, kollektivtrafik och bostäder och boendemiljöer.

Innan nya "innovativa" förslag läggs bör människor få tillgång till grundläggande välfärd och trygghet.

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Emma Jaenson

Annons