Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Jaenson: Cyniskt hyckleri för att säkra makten - S vinner snart VM i politiskt kappvänderi

Att S är ett maktparti, som gör det mesta för behålla och utöka makten är knappast en nyhet. Men S hyckleri verkar nu inte ha några gränser.

Senast i raden av taktiska lappkast är finansminister Magdalena Anderssons (S) och gymnasieminister Anna Ekströms (S) vallöften för att förbättra skolan.

Regeringen vill få ”ordning och reda” i klassrummen med fem nya (!) åtgärder: Mobilförbud, skärpta disciplinära åtgärder, ordningskontrakt, en nationell plan för studier och fler lärarassistenter.

S går till val på exakt den skolpolitik som främst L har drivit tidigare. Förra månaden fick politiken högljudd kritik av Olle Burell, skolpolitisk talesperson för S som inskärpte att "våra rektorer behöver inga fler pekpinnar från Jan Björklund!"

S ville i stället satsa på en mer jämlik skola. För krav och disciplin har aldrig varit S paradgren. Skolpolitiken har fokuserat på mjuka värden som jämlikhet, elevinflytande och skoldemokrati.

Men nu har vinden hastigt vänt, och man argumenterar, precis som Björklund tidigare gjorde, för att stök i skolan missgynnar de elever som har sämst förutsättningar.

Något som ledande i S verkar ha förträngt. S politiska sakkunniga Marcus Strinäs hävdar på fullt allvar att den helt nya linjen har varit S-politik:

"Att det ska vara ordning och reda i klassrummet är en grundbult i S kunskapsskola. Utifrån ett jämlikhetsperspektiv borde det vara självklart. De barn som förlorar mest på stöket i skolan är inte akademikerungarna."

Förbundsordföranden för SSU, Philip Bodström, låtsades inte om kappvändandet på Twitter:

"Bra! Mobiler som plingar stör undervisningen för många elever. Vi hade inte accepterat den arbetsmiljön någon annanstans. Det är eleverna med tuffast förutsättningar som drabbas värst av stök i klassrummen."

Det hade väl gått ut en intern kommuniké om precis hur alla i S skulle argumentera? Förra gången gick SSU till val en slogan för skolan:

"Keps- och mobilförbud kommer inte höja skolresultaten".

Men från och med nu ska alltså just mobilförbud höja skolresultaten.

Det S gör gång efter annan är att ta efter vad de andra partierna redan har föreslagit och låtsas att man tyckte det först, tyckt detta hela tiden eller i alla fall inte erkänna att man varit starkt kritisk till det tidigare.

För alla förslag blir ju okej i samma ögonblick S lägger dem. Efteråt brukar det heta att det fanns fog för att vara självkritisk. Man har varit naiv eller inte tagit det på allvar.

Jag blir mållös av triangulerandet, principlösheten, maktfullkomligheten och hyckleriet.

Sedan 2017 har M:s rättspolitiska talesperson Tomas Tobé drivit frågan om slopad straffrabatt för ungdomar, för att komma till bukt med ungdomsbrottsligheten och den ökade gängkriminaliteten.

Då fick han beskedet av justitieminister Morgan Johansson (S) att en straffrabatt inte var aktuellt eftersom "vi hamnar i helt orimliga situationer där en mängd lindrigare brott skulle kunna ge mycket hårdare straff än grova våldsbrott".

Nu vill Stefan Löfven att människor ”ska stå för sina handlingar” och slopa straffrabatten för dem som är mellan 18-20 år.

När Löfven åkte runt på politikerturné i Sveriges mindre orter under 2017 var mantrat att "gängkriminella inte ska sitta i fina bilar, utan sitta bakom lås och bom".

S bestämde sig också för att vinna kapplöpningen mellan partierna om att utbilda fler poliser. Alliansen har länge drivit frågan om att utöka polisutbildningen, och verka för hårdare strafflagstiftning. Nu har regeringen toppat deras förslag med 10000 nya poliser till 2024.

På område efter område har S gått i en alltmer auktoritär riktning.

S tidigare linje för att bekämpa brott var ett fokus på att utjämna social ojämlikhet. Människor behöver komma ut i arbete.

S har öst pengar över civilsamhället och använt ledord som minskad segregering och ökad jämlikhet. Den nya S-politiken är ett tydligt avsteg från den tidigare fritidsgårdsivrande S-linjen.

S är nu på väg att vinna VM-guld i kappvänderi.

Vad valstrategin tycks gå ut på är att anamma en mängd politikområden och göra dem till ”sina”. S har ju alltid tyckt såhär, egentligen.

Strategin är enkel: Att kollra bort de andra partierna. Genom att ta över de andra partiernas så kallade sakägarfrågor, som är aktuella i debatten just nu, kan S släcka ner dessa frågor.

Varför debattera sådant som S och allianspartierna i själva verket nu är överens om?

Om S uppfattas som identiska med partier med tuffare agenda, så har de andra partierna tagits av sina trumfkort i valrörelsen.

På så vis kan S i stället lyfta de frågor som ligger dem närmast om hjärtat. Det är en listig strategi för att neutralisera sina motståndare. Och S har alltid varit listiga.

S mål är som alltid att i slutändan få makt. Om priset för makten är att föra den politik S i decennier motarbetat så är det tydligen inte ett för högt pris att betala.