Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Jaenson: Arbetskraftsinvandring kan råda bot på Dalarnas akuta sjuksköterskebrist

Förra veckan meddelade den rödgröna landstingsledningen att man ske se över en eventuell återöppning av förlossning och BB i Mora. Nu kan utredningen mycket väl bara vara en förevändning för att en gång för alla lägga ner verksamheten för gott, men den sätter ändå fingret på mest trängande utmaningen för svensk hälso- och sjukvård: personalförsörjningen. För även om både lokal och finansiering skulle gå att lösa i Mora så är det inte alls säkert att det är görbart. Verksamheten måste bemannas.

I hela landet råder brist på sjuksköterskor, vilket är bakgrunden till höstens dramatik vid kirurgikliniken i Falun, då till sist även människor med cancer tvingades vänta för att verksamheten skulle gå ihop.

Att lösa bristen med stafetter är ideologiskt laddat. S i Dalarna väljer hellre stängda vårdplatser, längre köer och inställda operationer än att använda bemanningsföretag.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, uppskattar att det på 10 år behöver rekryteras 38 000 nya sjuksköterskor för att svara mot pensionsavgångar och ökade behov till följd av den åldrande befolkningen.

Landstingets satsningar på höjda löner och finansiering av fler specialistutbildningar för sjuksköterskor på Högskolan Dalarna kommer att göra skillnad, men då liknande åtgärder vidtas på andra håll i landet kommer kraven att fortsätta trissas upp. Sjuksköterskorna är helt enkelt för få.

Inför dagens fullmäktige har ett antal KD-politiker föreslagit att landstinget ska rekrytera specialistsjuksköterskor utanför Europa, något som redan görs för att lindra bristen i länder som Tyskland och England.

Förslaget tar framför allt fasta på möjligheten att rekrytera från Filippinerna, där arbetslösheten bland sjuksköterskor är hög och ersättningen för dem som har jobb låg. Många sköterskor i Filipinerna har fyrårig engelskspråkig sjuksköterskeutbildning och kan därför, med påbyggnadskurser i svensk vårdterminologi och svenska språket, relativt snabbt uppnå tillräcklig kompetens. Filippinerna är också ett av de länder som skickar flest sköterskor till andra länder, däribland Tyskland och USA.

Landstinget har tidigare rekryterat från andra EU-länder. Mellan år 2002 till 2008 rekryterades 60 läkare och sjuksköterskor från bland annat Grekland, Nederländerna och Tyskland. År 2015 rekryterades tolv sjuksköterskor från Baltikum och Ungern till Mora BB och Falu lasarett. Det sökandet bör utökas.