Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Høen Bustos: Skyll inte på julsnapsen när det är kvinnosynen som är problemet

Glöggmingel, julbord, hemvändarkvällar, julfester med kollegorna. Åter igen har vi kastats in i decembervirveltrumman av sociala aktiviteter och tillfällen att "festa till det".

Som alltid när alkohol är inblandat finns det vissa som klarar av att hantera sina rusningsmedel bättre än andra. Tidigare i december kunde tidningen avslöja att en högt uppsatt chef på Region Dalarna stökade till det rejält på en "blöt" julfest.

LÄS ÄVEN:

Regionchefen slutar med omedelbar verkan efter blöt julfest: ”Det han gjorde är helt oacceptabelt”

Mannen ska ha varit ordentligt berusad och tafsade enligt uppgift på kollegor under festen i Falun. Händelsen ledde till avstängning och att chefen inom kort själv sade upp sig. "En hemsk upplevelse för de drabbade och utsatta", enligt regionens kommunikationschef.

Det är inte direkt första gången en fest spårar ur på det här sättet. Sommarfester, konferenser och jobbresor är vanliga tillfällen för sexuella trakasserier, mer än ofta med alkohol inblandat.

Men är det verkligen alkoholen som är problemet? Själv har jag aldrig känt ett behov av att tafsa på någon, trots att jag både en och två gånger har blivit ordentligt berusad.

Efter en sommarfest i Stockholms skärgård 2017 rapporterade Aftonbladet att den förre finansministern Anders Borg hade betett sig grovt olämpligt mot både kvinnliga och manliga gäster. På festen närvarade flera barnfamiljer.

"Det var inte Anders rätta jag som visade sig", menade hans dåvarande fästmö och numera fru Dominika Peczynski. "Alla var fulla", tillade hon dessutom.

Ja, alla var fulla. Ändå var det bara Anders Borg som fick för sig att härja runt och sedan skylla på "black out" och "hård press".

Att, precis som i fallet med den högt uppsatte chefen i Region Dalarna, lägga allt för stort vikt vid alkoholens roll i fall av sexuella trakasserier, tar fokus från det som borde stå i centrum: Gränslöshet. Kvinnosyn. Missbruk av makt.

Alkohol är missbruk och trasiga familjer. Men för många av oss är den också en del av våra bästa minnen. Sena stearinljuskvällar med vänner, ljumma sommarnätter och svettiga dansgolv där basen pumpar hårt i magen. Att njuta av ett gott glas vin, men också känslan av att ibland lämna över sig till ruset som får skrattet, musiken och människorna att kännas mer levande.

Alkoholromantiserande? Absolut. Men det är också sant att de allra flesta aldrig skulle få för sig att skada någon annan människa, oavsett hur full man blir.

Ingen människa är ofelbar. Självklart måste det finnas en väg till gottgörelse för den som har felat. Men sexuella trakasserier ska varken av förövare eller omgivningen någonsin avfärdas eller förklaras med "en dålig fylla".

Råkar du tafsa på en kollega på julfesten är det inte snapsens fel – det är ditt eget.