Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Høen Bustos: Nyss hittade DD (S) på egna "fakta" – nu står landets statsminister (S) och blåljuger i riksdagens talarstol

Annons

Med mindre än tre månader kvar till valet debatterade partiledarna i dag för sista gången i riksdagen. Genrepet med stort G inför valrörelsen innehöll inga oväntade överraskningar. Debatten hettade däremot till ordentligt när Löfven i ett replikutbyte med Sjöstedt rakt upp och ner och helt ogenerat blåljög inför riksdagsledamöter, journalister och tv-kameror. Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler ”har inte fått sparken”, menade Löfven.

Minns Ann-Marie Begler, uppskattad generaldirektör för Försäkringskassan som efter att ha genomfört det som regeringen uppdrog henne att göra, nämligen att kraftigt pressa ner sjuktalen, iskallt offrades för att möta kritiken som uppstod när regeringens egen politik slog tillbaka på dem själva.

Sjöstedt gick i taket och var snabb med att konstatera att ”det möjligtvis är ett par personer i regeringen som tror på att Ann-Marie Begler inte har fått sparken”.

Ingen vänsterledare innan Sjöstedt lär någonsin tidigare ha rivit ner sådana applåder i riksdagen.

Kristersson, som i övrigt var återhållsam med repliker, reagerade starkt: ”Begler har inte fått sparken? Det förekommer inga gängskjutningar? Skatterna har inte höjts? (Författaren George) Orwell kunde inte sagt det bättre själv”.

Kristersson refererar till Orwells klassiska dystopi "1984", där den auktoritära regimen har skapat ett nytt språk för att kontrollera sin befolkning: Nyspråk, eller Newspeak på engelska.

Syftet är att genom att begränsa språket även begränsa individens tankeutrymme och det fria samhället, för att därigenom förhindra kritik mot ”Partiet” (i detta fall S, som ironiskt nog ofta kallar sig just ”Partiet”) och ”Storebror” (i det här fallet, Löfven).

Att Löfvens lögner fick så stora reaktioner över partispektrumet är ett sundhetstecken inför den kommande valrörelsen. Någon måtta får det vara när lögner och ”alternativa” fakta flyger kors och tvärs från samtliga partiers håll.

Till och med Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider ansåg yttrandet ”experimentellt”. Det var ju ett föredömligt avståndstagande, om det inte vore för att DD:s ledarredaktion själv ägnar sig åt mycket "experimentell" verksamhet. Så sent som i helgen fick Falupolitikern Sofie Eriksson (S) "experimentera" fritt med rena faktafel kring SD och diverse hemsnickrade konspirationsteorier om fördolt samarbete med Svenskt Näringsliv. Det var ett lågvattenmärke, även för att vara DD.

I Orwells 1984 kan ”Partiets” väl citerade valspråk sammanfattas bäst med meningen: ”Krig är fred, Frihet är slaveri, Okunnighet är styrka”. I valrörelsen 2018 kan vi tack vare Stefan Löfven lägga till en mening: ”Begler har inte fått sparken”.

LÄS ÄVEN:

"Björklund och Sjöstedt retoriskt överlägsna" – "Löfven försökte svartmåla alliansen": Så var riksdagens sista partiledardebatt innan valet

Jens Runnberg: DD:s påhittade uppgifter om SD ökar partiets stöd, Greider

Hanne Kjöller: Annika Strandhäll har mycket att förklara efter spelet om Begler

Livefaktakoll: Riksdagsdebatten 13 juni

Annons