Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Høen Bustos, ny politisk redaktör: Om inte vi ger Dalarna åsiktsjournalistik så gör ingen det

Här har ni henne: Er nya politiska redaktör!

För de läsare som följer tidningens ledarsida borde jag inte vara något nytt ansikte. Efter att ha vikarierat på Dalarnas Tidningar sedan 2018 träder jag nu in i rollen som politisk redaktör för Falu-Kuriren, Borlänge Tidning, Avesta Tidning, Nya Ludvika Tidning, Mora Tidning och Södra Dalarnes Tidning. Sex olika titlar, 15 kommuner.

LÄS ÄVEN:

Jens Runnberg: Ingen blev förvånad när den här pojken kom att utses till sin tidnings chefredaktör

Det är ett stort och viktigt uppdrag. Om inte vi ger Dalarna åsiktsjournalistisk så gör ingen det. Ledarredaktionen har haft en aktiv roll i processer som lett till att kommunalråd, landstingsråd, regionchef och regionordföranden har avgått och pensionerat sig. Till vår hjälp har vi haft ett antal krönikörer som nu kommer att träda fram i en tydligare roll på ledarsidan.

Min arbetsdag utgörs av din verklighet. Läggs barnens skola ner, är det ledarsidans uppgift att ha en åsikt om det. Sparpaket och vårdkriser ska analyseras och kommenteras. Kritik ska delas ut och vägar framåt pekas ut. Inga region- eller kommunalråd går fria från vår kritiska blick; denna ledarsida är stolt oberoende liberal. Maktkritiken är central.

Oberoendet betyder också att vi står fria från nyhetsredaktionens arbete. Det är och ska även fortsättningsvis vara skillnad på åsikter och nyheter.

Bevakningen, den blir som allra bäst med din hjälp. Tillsammans med min kollega Jens Runnberg kommer jag att följa kommunfullmäktige, bymöten och arbeta från tidningens lokalredaktioner runt om i Dalarna. Kom in på en kaffe, ring, mejla, skriv brev eller hugg tag i någon av oss på stan! Det är för dig vi gör tidning.

De läsare som känner mig vet att mitt hjärta brinner för socialliberala svar på stora samhällsutmaningar. I mellanmjölkens land är medelvägen förvånansvärt ofta underskattad; när ideologin blir mål och inte medel är det dags att ringa i varningsklockorna.

Och ideologin, den går som en röd (i Siljantraktens fall grön...) tråd genom Dalarnas bygder och socknar. Här möts industri och kulturarv, blodröda arbetarkommuner och centerpartistisk landsbygd. Allmogearvet är starkt, i Dalarna har man länge stått upp för rätten att få vara ifred, utan inblandning från varken stat eller kyrka. Det är en tradition värd att värna.

Min egen relation till liberalismen är en kärlekshistoria. Uppvuxen med en vänsterpolitisk flykting till pappa skedde mitt ideologiska uppvaknande gradvis och relativt sent. I liberalismen fann jag en ideologi som ser det goda i människan, tillåter henne att växa och bli till i relation till sig själv och ingen annan. Som är kritisk mot överheten och alltid står på den lilla människans sida. Som tror på att morgondagen blir bättre är gårdagen, och att du har en roll att spela i allt detta.

Det blev alltså ingen kommunist som mina föräldrar närde vid sin barm, men väl en feminist. Våldet mot kvinnor måste upphöra, förlossningsvården bli bättre, "kvinnoyrken" sluta nedvärderas. Med en stor mängd nya svenskar i samhället aktualiseras också nya jämställdhetsutmaningar. Shariapoliser och hedersförtryck hör varken hemma i Sverige eller världen.

Både kvinnor och män måste kunna räkna med att löften om trygghet och välfärd uppfylls. Klyftan mellan stad och land växer sig allt större och nya lösningar måste till för att klara både integrationen och klimatkrisen. Det blir också allt tydligare att kommuner och regioner har olika förutsättningar för att klara av att leverera kärnverksamhet. Hur värnar vi det lokala självstyret utan att tumma på likvärdig vård, skola och omsorg? Utjämning, kommunala sammanslagningar och förstatligande av delar av välfärden är frågor som behöver diskuteras.

Men det finns också en annan berättelse om Dalarna, ett län där företag skriker efter arbetskraft, kulturlivet är rikt och naturen underskön. Negativitet och känslan av hopplöshet får aldrig ta över, kullor och masar har ett eget ansvar för att se till sin egen och sin bygds välmående.

Skattebetalarperspektivet, det kommer ledarredaktionen aldrig att förlora. Att tjata om budgetbalans och ordning och reda i den kommunala ekonomin är inte hjärtlös högerpolitik, tvärtom: För att människor av kött och blod ska kunna leva goda liv måste budgetar i svart och vitt gå ihop.

Mitt uppdrag som politisk redaktör är att väcka tankar, formulera argument och öppna dörrar till nya insikter. Du som läser ledarsidan kommer inte alltid att hålla med, men det är inte heller målet. Det är när vi gör världen lite mer begriplig som vi gör skillnad.

LÄS ÄVEN: Fler ledare och krönikor av Emma Høen Bustos