Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emils pris: Att måla sin egen dalahäst

Konsten att måla dalahästar kan kanske bli Norgehistoria? Elvaårige Emil Eichinger Austnes visade i alla fall talang när han fick prova på och måla en häst.

Annons

Emil, som bor i Bröttum utanför Lillehammer, var i helgen i Dalarna sedan han vunnit en designtävling anordnad av Visit Sweden som sysslar med att gynna svensk turistnäring.

I våras gjorde turistföretaget en satsning i Norge och bland annat anordnades en tävling där barn och ungdomar skulle designa sin egen dalahäst.

Tio vinnare korades - en av dem 11-årige Emil. I lördags var han den förste av vinnarna som besökte Nils Olsson hemslöjd i Nusnäs för att se hur man tillverkar dalahästar samt också designa sin egen dalahäst.

- Morsomt, kommenterar Emil.

Förutom besöket i Nusnäs kunde han tack vare priset bjuda med sig hela familjen till en helg på hotell i Tällberg.

Emil berättar att han lade ner en hel del tid på att måla sin dalahäst. Men resultatet blev imponerande och helt klart har Emil talang för att bli en duktig dalahästmålare. Att rita och teckna är ett av Emils stora intressen, en talang han delvis ärvt - bland annat är faster Julie konstnär. Att sedan mamma Jessica är svensk kanske gör att dalahästmåleri inte är en helt främmande sysselsättning.