Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil Jönsson: "Det var som att lära sig att gå igen"

Skadan förstörde hela säsongen. Inte tidsmässigt, men VM blev en omöjlighet när musklerna gick sönder på världscupstävlingarna i Östersund. – Det var allvarligt för mig, det var som att lära sig gå igen, säger Emil Jönsson.

Brunbränd och peppad. Så kan intrycket av Emil Jönsson sammanfattas. Han kommer direkt från träningslägret på Mallorca.

– Japp, grisfest! säger Jönsson och fortsätter när skrattsalvorna lagt sig:

– Det är fantastiskt bra träning. En glaciär är ju jättebra att ta Instagramkort på, men det är skitjobbigt, man kan inte andas, det går tungt och man ska ha jävligt bra flyt med vädret, men vi vill ju ha en bra träningsort.

Fler och fler längdåkare åker till Mallorca, just för att träningen är bra. För Emil Jönsson har försäsongen handlat om att komma tillbaka från skadan i Östersund. Rehabträningen har varit i fokus men han är glad, trots att han missade VM.

– Jag tycker fortfarande att det var ett fantastiskt hemma-VM, men jag fick ju aldrig åka. Och tyvärr krävdes det en sådan smäll för att ta tag i gamla skavanker, skador och rörelsemönster man har haft, säger han.

Det har krävts en del både fysisk och psykisk återhämtning för att komma tillbaka.

– Det var en hård lärdom men att våga ladda om...Man kan ju välja att lägga av men jag kände att jag har mycket energi kvar i skidspåret. Det kan vara bra att få en sådan där käftsmäll ibland, säger han och fortsätter:

– Jag kunde inte fortsätta i samma spår, det kan vara farligt att fastna i det. Så det blev ganska enkelt: antingen gör jag något åt det här eller så lägger jag ner.

Han fick lära om och lära rätt. Utredningar och analyser gjordes på varför just de musklerna gick sönder och varför vissa muskler var överaktiva.

– Det är lite som att lära sig att gå igen. Så allvarligt var det för mig. Jag orkade springa en halvtimme, en orkade jag inte springa mer på rätt sätt, säger Emil Jönsson.

Drivkraften nu är VM i Lahtis 2017 och OS i Pyeongchang 2018. I år är det sprintcupen, när det inte är några mästerskap på gång.

– Att prestera världscup är en jäkla morot att hålla i. Det är ingen mättnadskänsla utan alla vill åka bra under hela säsongen.

Följ livesändningen här.