Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil har hittat hem

Elva år på annan ort fick räcka.
I fjol flyttade Emil Lindgren, 28, hem till Säter.
Med hjälp av familjelivet – villa, sambo och två barn – ska han ta ytterligare steg mot världstoppen i mountainbike.
– Att skaffa barn är det mest fantastiska jag har gjort, säger Emil.

När DT-sporten ringer på dörren är det Sune, tre år, som öppnar. Strax efter kommer pappa Emil, aningen svettig efter en sextimmarstur på cykeln.

– Och här inne ligger vår senaste familjemedlem, säger Emil och pekar på vardagsrummet, där Ebbe, en månad, vilar tryggt i mamma Annas famn.

Emil stortrivs med livet som villaägare och tvåbarnsfar.

– Visst tar sådana här skruttar energi, men de ger ännu mer tillbaka, säger han och nickar mot sina söner.

Emil är på resande fot omkring hälften av årets dagar, men ser inga större problem med att kombinera cykelsatsningen med familjelivet.

– Visst kan det vara jobbigt att vara borta ibland, men om man slår ut tiden över ett helt år, så är jag nog hemma mer än den som jobbar sju till fyra.

– Resorna är inget problem. Jag minns när jag som 16-åring åkte mellan Säter och Skara, ungefär 33 mil. Då tog vi två pauser. Nu kan jag lätt åka hundra mil ett svep. Man vänjer sig.

Valet att bilda familj parallellt med cykelsatsningen övervägdes noga för några år sedan.

– Jag och Anna stod i ett vägskäl 2008. Vi kör, sa vi. Vi skaffar barn. Det är inte så många som är pappor i världstoppen. När vi fick Sune för tre år sedan var det bara ett par stycken på topp 20-listan. Nu är det några fler, säger Emil, rankad 14:e i världen.

I fjol gick flyttlasset från Alingsås till Säter, där Emil är uppväxt.

– Vi tittade på hus i Alingsås också, men det är stor skillnad på huspriserna där i jämförelse med Säter. När även Anna tyckte att vi skulle flytta hit, så blev valet enkelt, säger Emil.

Flytten innebär på intet sätt början till en nedtrappning.

– Nej, snarare tvärtom. Jag kör så länge jag känner att jag utvecklas och tycker att det är roligt.

Fjolåret blev ett av hans hittills bästa med ett flertal topp 20-placeringar i världscupen. Ändå ratades han av SOK, Sveriges olympiska kommitté, i truppen till London-OS.

– Jag var rankad tolva, men hade behövt vara bland de åtta främsta, förklarar Emil som ännu inte har smält petningen.

– Det klart att det var surt. Jag tycker att jag platsade, säger Emil som OS-debuterade i Nagano 2008.

Är det ett naturligt mål att sikta mot Rio de Janeiro 2016?

– Jo, på sätt och vis. Det skulle vara kul att knäppa SOK på näsan. Men OS är inte allt. Visst skulle det betyda väldigt mycket för mig och för Sverige om jag lyckades bra i ett OS, men faktum är att en topplacering i världscupen eller i ett VM väger tyngre i branschen. Då är alla de bästa med. I OS har ju varje land ett begränsat antal platser.

I år är det just världscupen som är ett av Emil stora mål. Premiären körs i Albstadt, Tyskland, den 18-19 maj.

– Målet är att ta ett par riktigt bra placeringar i år. I fjol var jag otroligt stabil kring topp 20. Nu kan jag ta om jag får en sämre totalplacering mot att jag lyckas med ett par fullträffar, topp tio, kanske till och med femma, sexa.

Strax efter att Emil flyttade hem skrev han över sig till moderklubben CK Natén. Sedan dröjde det inte länge förrän även Matthias Wengelin gjorde Naténåkare av sig igen.

– Jag sa till honom och jag har även sagt att han ska flytta hem till Säter, säger Emil om den tre år yngre Wengelin, bosatt i Skara och som nyligen besegrade sin äldre klubbkamrat i Lidingöloppet.

Andraplatsen i det omkring sex mil långa loppet var dock inte ett tecken på ett tronskifte, enligt Lindgren.

– Nej, det tror och hoppas jag att det inte var. Självklart blev jag sur när jag förlorade, men om jag nu ska förlora så gör jag det gärna mot Matthias. I ett långlopp som det här var, har jag ändå ganska lätt att ta en förlust. Hade det däremot varit i ett cross-countrylopp på en varvbana, så hade jag blivit riktigt, riktigt sur.

Revanschen kom i helgen, då Emil slutade tvåa och Matthias sexa i ett lopp i Holland som vanns av regerande världsmästaren i cykelcross, Sven Nys från Belgien.

I och med att både Lindgren och Wengelin har återvänt till Natén, så får den lilla Säterklubben finna sig i att vara storfavorit i sommarens SM-stafett. Som tredjeman i laget finns ju Johan Widén, svensk juniormästare i sprint, att tillgå.

– Det skulle vara väldigt roligt att få köra hem ett SM-guld i stafett till Natén. Tyvärr är jag osäker på om tävlingen kolliderar med ett internationellt uppdrag för mig. Klart är i alla fall att jag får chansen att försvara mitt SM-guld i cross-country, säger Emil.

Flera gånger under samtalet pockar treåriga Sune på pappa Emils uppmärksamhet.

– Hur länge ska ni prata?

Lika glad som han var när han öppnade dörren blir han när intervjun är över. Då väntade en stunds lek med pappa innan nästa besök – av John Blund.