Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil får inte rätt vård - riskerar att kvävas nattetid

Funktionshindrade Emil Andersson, 22, har svår epilepsi och blödande matstrupe.
Risken att han kvävs av det slem han hostar upp är överhängande, särskilt nattetid.
Trots läkarintyg har Försäkringskassan beslutat lägga om 5,5 timmar per natt till jourtimmar i stället för aktiv assistans.

Två timmar efter att Emil föddes drabbades han av en blodpropp som gjorde honom rörelsehindrad och gav honom svår epilepsi. Medicinerna han tvingats ta har gett honom stora problem med magen och ibland blödande matstrupe. Han har slutat äta och får nu mat via en knapp på magen och näring intravenöst. Dagtid är han ändå ofta en glad kille som skiner upp om han ser en snygg tjej på stan.

Värre är det nattetid. Det finns tillfällen då hans tillstånd dramatiskt förändrats och han förts till sjukhus med ambulans, med dålig syresättning, andnöd och hög puls. Allt inom loppet av 45 minuter.

– Om han ligger på rygg och får kräkningar så kan han inte vända sig. Det kan ramla ner i andningsorganen och han kan i stort sett ligga där och dö. Han kan inte vända bort huvudet själv och han kan inte ropa på hjälp eller larma själv, säger Emils mamma Maria Imre Andersson.

Allt detta har intygats av läkare. Trots det har Försäkringskassan beslutat att ändra 5,5 timmars aktiv assistans till jourtid. Assistenten ska i praktiken ligga och sova under den tiden. Något svar på vad FK grundar beslutet på tycker Emils föräldrar att de inte fått.

– Tjänstemannen från kassan som var här frågade "hur många minuter tar det, hur många minuter per timme går åt till den grejen" och så vidare, säger Emils mamma.

Thomas Nordström på Omtanken Dalarna AB, det assistansföretag som Emils föräldrar anlitat, säger:

– Försäkringskassan har tappat helheten. De tittar inte på människan utan har gått in i detaljer. Hur lång tid tar det att ta på en strumpa, hur lång tid tar det att kissa, hur lång tid tar det att bajsa. Det står ju i LSS-lagen att de ska titta på helheten, att funktionshindrade ska få ett liv så likt vårt som möjligt. Det är ju det lagen säger och kom till för. Det har man helt tappat.

I varje överklagan som Omtanken Dalarna skrivit lyfter de fram vad lagen säger. Thomas Nordström menar att handläggarna på FK är bakbundna.

– Om vi inte är överens går de in till den beslutsfattare som sitter där. Det är ju hon egentligen som talar om för handläggarna vad de ska göra, de är ju egentligen bara galjonsfigurer och så blir vi förbannade på dem, säger Thomas Nordström.

Maria Imre Andersson är förtvivlad.

– Tror de att vi fabulerar? Jag tycker att det skulle vara kul om Emil inte hade någon hjärnskada över huvud taget och var en bror till sina syskon och levde ett normalt liv, säger hon.

Assistansbolaget och familjen har överklagat beslutet men kan få vänta i upp till två år innan förvaltningsrätten fattar beslut. Tills dess kan de bara hoppas på att rätten beslutar inhibera ärendet vilket betyder att FK:s beslut inte träder i kraft förrän förvaltningsrätten kommit med utlåtande om överklagan.