Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil byter klubb - till IFK Mora

I juni presenterade IFK Mora skidklubbs ordförande Rolf Hammar sitt första nyförvärv i jättetalangen Stina Nilsson från Malung.

Men Rolf var inte nöjd med det.

På onsdagen kom nästa knall.

Sprintkanonen Emil Jönsson lämnar Årsunda för IFK Mora.

– Anna (Haag, Emils flickvän) har tjatat på mig vid varje frukost, säger Emil och skrattar.
Det var förstås en nöjd Rolf Hammar som presenterade klubbens senaste nyförvärv.
– Det är en enorm tillfredställelse att vi kunnat knyta till oss Emil Jönsson. Emil utstrålar en karisma, en kille som alla klubbar vill ha. Det är ju fantastiskt att Mora lyckas locka till sig idrottare i världsklass. Innebandyn fick Sara Kristoffersson, hockeyn Anze Kopitar och vi Emil Jönsson.
Och Emil själv är nöjd med övergången till IFK Mora. Ett steg som han kände som naturligt.
– IFK Mora är en otroligt seriös klubb. De har vallateam och ledare i landslagsklass. Sedan har de ett tätt samarbete med ungdomssatsningen. Jag är oerhört glad att komma till IFK Mora, säger Emil.
En annan anledning till övergången är Emils längtan att få ett SM-guld i stafett.
– Årsunda är en liten klubb i jämförelse med IFK Mora och får inte ihop ett stafettlag. Det är något som jag känt att jag saknat, en teamkänsla som jag inte fått tagit del av. Nu vill jag gärna vara med i IFK Mora och vara en del i teamet. Jag kan säga att jag längtat efter en SM-stafett så mycket att ni inte förstår. Man talar om OS och VM men för oss åkare är SM viktigt, säger Emil.
Nu är inte IFK Mora skidklubb något nytt för Emil Jönsson. I samband med SM och andra tävlingar i Sverige har Emil hjälpt teamet med vallning och tester av skidor.
– Jag har känt "rödmössorna" länge och känt mig som en "moring", säger Emil och skrattar.
Och just skrattar gör han ofta, så IFK Mora har inte bara fått en världsåkare i spåret utan även en glädjespridare vid sidan om.
En annan sak som också kittlar Emil är kampen mellan IFK Mora och Falun-Borlänge.
– Min bror är ju sportchef i Falun-Borlänge och där kommer det att bli en syskonkamp, och den kommer jag inte att förlora.
Emil Jönssons övergång till IFK Mora är förstås inte helt gratis.
IFK Mora kommer att ge Årsunda en summa pengar som ett stipendium i Emils namn som ska gå till gästrikeklubbens ungdomar.
– IFK Mora tänkte även klubben som jag kommer från. Att de ger ett stipendium till klubbens ungdomar, vi kan väl se det som en övergångssumma, och det har inte hänt tidigare i längdvärlden. Även om jag nu har gått över till IFK Mora känns det som att hjälper Årsunda på ett sätt.
Vad har du fått för reaktioner från Årsunda?
– Jag hoppas att de förstår mitt val. Ingen har sagt blankt nej, hittills har bara varit positiva vibbar, säger Emil och avslutar.
– Ni får inte bara mig, utan även två busslaster med supportrar till tävlingarna.