Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emelie äter vegetariskt för miljön

BORLÄNGE Emelie Sandström tänker ofta på miljön, nästan hela tiden faktiskt. Detta tänk har gett henne skäl till att äta en vegetarisk kost och till att köpa ekologiska varor.

När Emelie Sandström var liten åt hon vegetarisk kost. När hon sedan bestämde sig för att bli vegetarian igen så blev hon bemött på lite olika sätt.

Hennes föräldrar suckade lite lätt, men ingen av vännerna höjde på ögonbrynen över Emelies val. Det var ett självklart och naturligt val för Emelie som är en riktig miljövän.

– Jag och en vän som också är vegetarian brukar inspirera varandra med nya maträtter och peppa varandra till att äta rätt, berättar Emelie.

Emelie äter inte ute på restaurang så ofta eftersom hon tycker det är svårare att veta om maten är miljövänlig.

– När jag vet att en restaurang eller ett fik serverar ekologisk mjölk och tänker på miljön så känns det bara wow, säger Emelie.

– Jag vill uppmana andra till att också bli vegetarianer. Inte bara för att det är bra för miljön utan även för djurens och din egen hälsas skull, lägger Emelie till.

Hon berättar att även etiska och hälsosamma skäl har påverkat hennes beslut att utesluta köttet ur måltiderna. Hon tycker även att djuren ska ha det bra.

– Det lättar verkligen på samvetet att veta att man själv bidrar till ett bättre klimat, säger Emelie.

Emelie berättar att det inte alltid är så lätt att vara vegetarian. Det beror inte på att det är svårt att få i sig allt kroppen behöver för att fungera, det jobbiga är att bli bemött av andras fördomar.

– 'Men vilken idiot du är, nu äter du upp djurens mat i stället' och liknande kommentarer får man tyvärr höra rätt ofta, säger Emelie besviket.

Ibland har hon avstått från att berätta att hon är vegetarian för nya vänner.

– Folk reagerar så olika, men när jag berättar varför det är viktigt så brukar folk oftast förstå. Vissa tycker till och med att det är inspirerande och ett bra initiativ och då blir man lite extra glad, förklarar Emelie.

Det verkar som att vissa köttätare tvingar dem som avstår från kött att försvara sitt val. Emelie tycker att det borde vara tvärtom.

Emelies gröna tips

  • Även om du inte vill vara vegetarian så kan du tänka på att äta mindre kött. Ha till exempel en vegetarisk dag hemma.
  • Köp mer ekologiskt och kravmärkt.
  • Minska ditt avfall. Låt inte din mat gå ut i datum och lägg bara på mat på tallriken som du orkar äta upp.
  • Sortera ditt avfall.
  • Köp inte vatten på flaska, det är en riktig miljöbov och det är verkligen inte värt pengarna.
  • Fynda gärna på second-hand.