Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EM-succén miljonlyftför dalaorienteringen

Sommarens EM-fest i orientering i Falun, Mora och Orsa var en sportslig succé.
Det ekonomiska utfallet ger nu ett miljonlyft för dalaorienteringen.

Huvudarrangörerna OK Kåre, IFK Mora och övriga klubbar ställde upp med totalt 600 ideellt arbetande funktionärer under EM-veckan, 14–20 maj. Som tack för besväret får dalaorienteringen dela på ungefär en miljon kronor.

– Utslaget på alla funktionärstimmar är ersättningen inte hög men vi är nöjda. Allt tyder på att EM ger ett tillskott på ungefär en miljon kronor till dalaklubbarnas ungdomsverksamhet, förklarar Björn Olhans, ekonomisvarig för EM 2012, i ett pressmeddelande.

EM-veckan lockade orienteringselit från hela världen. Svenska och internationella medieföretag var inte sena att hänga på. Till det kom ett oväntat stort intresse från motionsorienterare att delta i mästerskapet.

Under finaldagarna i Skattungbyn och på Lugnet i Falun gjordes 20 000 starter i den 4-dagarstävling som anordnades i anslutning till mästerskapsloppen.

– Vår ambition var att genomföra ett sportsligt rättvist mästerskap och samtidigt synliggöra vår idrott för allmänheten. Där kände vi tidigt att vi lyckades. Att föreningarna nu får kompensation i pengar för all den tid våra medlemmar lagt ner är bonus, säger en nöjd Lars Ambrosiusson, ordförande i IFK Mora orientering.

Mats Adolfsson, ordförande i OK Kåre, ser ett par förklaringar till det lyckade ekonomiska utfallet:

– Vi har under den tre år långa EM-resan fått bra uppbackning från näringsliv, kommuner och från lokalt håll, som till exempel Skattungbyn. Vi ska heller inte glömma det stora intresset från vanliga orienterare och allmänhet.

– Vi hade åttatusen i publiken på Lugnets läktare när sprintfinalen avgjordes. Det är unikt för orienteringssporten.