Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EM-drottning - men inte helt nöjd

Hon simmade till slut in fenomenala sju medaljer.
Sarah Sjöström blev EM-drottning i Berlin och njöt så klart - men tittade också framåt:

Jag kommer inte att gå omkring och vara hundraprocentigt nöjd. De här tiderna räcker inte så himla långt på de mästerskap jag vill prestera på.

Tre guld och fyra silver stannade 21-åringen från Stockholm på.

Medalj i alla sina grenar, fyra individuellt och tre i lagkapp.

En sån total dominans inträffar inte varje dag. Hon är inte unik i EM-sammanhang, förra tyska storstjärnan Franziska van Almsick tog sju medaljer - varav sex guld - på EM 1993.

Ingen svensk simmare har dock tagit så många medaljer i ett och samma EM.

Det är ganska bra, det är nytt rekord för mig. Man tänkte innan att det kunde bli svårt, men det ska det vara, sade Sjöström som knöt ihop EM-veckan med två silvermedaljer på 50 meter fritt och lagkappen 4x100 meter medley.

Fjärilen bäst

Däremot nådde hon inte upp till Therese Alshammars svenska EM-rekord på fyra guld i ett och samma mästerskap från Helsingfors 2000.

Frisimssilvret var hon dock inte nöjd med. Det var en missräkning, liksom silvret på 100 meter fjäril i fredags. Mest nöjd var hon över segern på 50 meter fjäril:

Eftersom jag visste att den skulle bli den tuffaste att ta. Det var bästa möjliga konkurrens, topp fyra i världen, plus att jag simmade 100 frisim några minuter tidigare. Jag är så himla glad att jag lyckades återhämta mig mellan loppen, sade hon.

Tränaren Carl Jenner erkände att han knappast trodde på den här EM-jackpotten.

Nej, det är en fantastisk utdelning. Det är saker som går att göra bättre, vi får utvärdera det. Men att vinna sju medaljer är en bra utgångsposition inför nästa år, sade han.

Världsetta x 3

Bara två år återstår till OS i Rio de Janeiro och nästa års VM i ryska Kazan blir viktigt.

Det unika med Sjöström är hennes breda repertoar. Hon är med i världstoppen på fem olika distanser, sett till årsbästa. I tre är hon världsetta:

På 200 meter fritt. Den valde hon dock att stryka i EM för att i stället satsa på korta fjärilen.

Världsrekordgrenen 50 meter fjäril. En gren som dock inte finns på OS-programmet.

100 meter fjäril - trots förlusten med en hundradel i EM-finalen mot Jeanette Ottesen i fredags.

På 100 meter fritt är hon tvåa i världen och på söndagens silverdistans 50 meter fritt trea.

Vad hon ska satsa på i VM är inte klart:

Vi får se. Vi måste tänka på att 50 meter fjäril inte är någon OS-distans, men det är fortfarande en guldmedalj. Så man måste väga hur det ser ut för Sarah och hur konkurrensen ser ut i de olika grenarna, sade Jenner.

På VM i fjol tog Sjöström guld på 100 meter fjäril och silver på 100 meter fritt.

Jackpotten i Berlin skvallrar om att det kan bli ännu bättre nästa år.