Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elvira Lindh längtar efter snöskotersäsongen

Hon vet att hon kommer att bli blåslagen och tvingas lägga större delen av sin inkomst och fritid åt att kuska runt på mörka vägar.
Ändå är det nog få som väntar så intensivt på att snöskotersäsongen drar i gång som Elvira Lindh från Borlänge.

Annons

– Jag älskar skotercross, och efter fjolåret vet jag att jag kan vara med i toppen och slåss, säger 21-åringen.

När Elvira Lindh var 15 år följde hon med en kompis på en skotercrosstävling.

– Jag tyckte det såg riktigt roligt ut, och jag följde med och hjälpte till i depån. Året efter började jag köra.

Hon, som tidigare mest ägnat sig åt fotboll och vars enda erfarenhet av snöskoter var att åka på en led vid föräldrarnas fjällstuga i Funäsdalen, hade blivit biten av motorsporten.

– Jag kommer inte från någon motorfamilj, så det var en helt ny värld. Men nu är hela familjen ett jättestort stöd för mig, berättar Elvira.

Att tävla på elitnivå i snöskotercross innebär mycket resande. De flesta tävlingarna är i norra Sverige och tränar gör hon för det mesta i Mora.

– Ja, det blir väldigt många mil under en säsong. När banan i Mora är åkbar brukar jag åka dit en kväll i veckan och en dag under helgen. Tävlingarna är på ställen som Älvsbyn, Kiruna och Storuman.

En tävlingshelg brukar betyda att fredagen blir resdag, lördagen tävlingsdag och natten mot söndagen en enda lång resa hem.

– Min familj och min pojkvän ställer upp och hjälper mig, både med att köra bil, skruva, fixa maten och allt runt omkring. Utan dem skulle det inte gå.

Det kostar förstås en hel del pengar.

– Min familj stöttar mig och jag lägger mycket av min egen lön på det här. Jag får också lägga en hel del tid på att försöka få sponsorer.

Sedan hon började med skotercross har hon drömt om att åka till USA och mäta krafterna med internationellt motstånd. I fjol blev drömmen verklighet, då hon fick låna en maskin på plats.

Hon deltog i en serie tävlingar i Massachusetts i nordöstra USA.

– Det var riktigt fränt, eftersom motorsporten är så stor där. Jag hamnade på pallen i fyra av sex tävlingar, så det gick ju väldligt bra.

Det, och det faktum att hon i fjol vann en SM-deltävling, gör henne väldigt taggad inför årets säsong.

– Jag vet att jag kan vara med uppe i toppen och slåss. I år är målet att stå på pallen i SM, och bli uttagen att köra Nordiska Mästerskapen och VM.

Hur är det med skador?

– Jag har klarat mig rätt bra, säger hon, trots att hon varit med om en hel del otäcka saker:

* I samband med en SM-tävling i fjol tvingades hon sy efter en vurpa strax efter starten, då en skida från en medtävlares skoter kört rakt in i hennes kropp.

* I USA kraschade hon så att hon svimmade av, fick hjärnskakning och bet sönder tandköttet. Detta efter att hon fått snedslag på maskinen, och slagit huvudet i styret.

* En gång hängde sig gasen och hon och skotern flög över en kurva med en stor vall. Elvira hamnade efter en rejäl flygtur i isvatten bredvid banan, och tappade luften.

– Vurpor gör man ofta. Det är en del av sporten att vara lite blåslagen.

Men rädd är hon inte.

– Nej. När man står där på start är det bara ett enda stort adrenalinpåslag.