Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Elva miljoner en prognos"

På en månad fördubblades social- och utbildnings underskott.
Kan det bli ännu värre innan året är slut?

– Som vi ser det nu är det en realistisk prognos att underskottet för helåret blir elva miljoner kronor, säger förvaltningschefen Anna-Lena Andersson.

Nämnden hade möte på onsdagseftermiddagen och vid en presskonferens efteråt berättade politiker och chefstjänstemän för NLT att man haft en lång diskussion om ekonomin.

Flera politiker ställde frågor på temat hur bra kontroll ledningen har på ekonomin, uppger vice ordföranden Åsa Bergkvist (S).

På presskonferensen medger Anna-Lena Andersson att det inte är säkert att underskottet stannar vid elva miljoner kronor.

Det är inte uteslutet att man vid summeringen den 31 december tvingas konstatera att underskottet blev ännu större – eller i bästa fall mindre.

– Det här är en prognos.

I tisdagens NLT sade nämndordföranden Hanna Lindgren (S) att vare sig politiker eller chefstjänstemän haft en aning om det försämrade ekonomiska läget.

– Vi har inte fått rätt prognoser från verksamheten. Tidigare prognoser har inte varit riktiga, förklarade Lindgren.

Så vem eller vilka är det som är ansvariga för att underskottet ökade från 5 750 000 kronor till 11 000 000 från 31 augusti till 30 september?

I det beslutsunderlag som politikerna i går ställde sig bakom antyds det att ansvaret ligger på enhetschefer och mellanchefer.

"Ett av de första stegen att kvalitetssäkra våra budgetuppföljningar är att det under november 2012 sker en utbildning av chefer och handläggare i ekonomi", heter det.

På presskonferensen säger dessutom chefen för individ- och familjeomsorgen, Camilla Hofström, att varje enhetschef nu ska få sitta med förvaltningens ekonom för att bli bättre på att göra prognoser.

Varför börjar ni med sådana utbildningar nu, borde inte det ha varit rutin sedan tidigare?

– Vi ha haft utbildningar av handläggare tidigare, vi hade det i fjol, svarar skolchefen Barbro Forsberg Nystedt.

Förvaltningschefen Anna-Lena Andersson:

– Tillsammans har vi ett ansvar för ekonomin, jag vill inte peka ut någon enskild. Men till exempel rektorerna har budgetansvar och alla kan förbättra sina kunskaper

– Jag bedömer att vi nu har ett gott grepp om ekonomin, framhåller förvaltningschef Andersson.